Potpisan Sporazum o civilno-vojnoj suradnji u oblasti vazduhoplovstva

BiH

ugovor pendes

Sporazum o civilno-vojnoj suradnji u oblasti vazudhoplovstva Ministarstva odbrane BiH (MOBiH) i Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) potpisan je danas u Sarajevu.

Dokument kojim se definira okvir za suradnju potpisali su ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i Davorin Primorac, direktor BHANSA-e.

Pendeš je istaknula, u obraćanju medijima, da taj sporazum daje okvir za dalje aktivnosti i razradu određenih procedura, odnosno definiranje međusobnih odnosa i razmjenu informacija i podataka.

Kazala je da se na taj način otvara mogućnost i zajedničkog planiranja određenih nabavki u skladu s kriterijima ekonomičnosti i pravilnog upravljanja resursima.

Potpisivanje sporazuma pozdravio je i direktor BHANSA-e Davorin Primorac, podsjećajući da je taj čin rezultat intenzivne suradnje u prethodnom periodu.

Po njegovim riječima, ovaj sporazum omogućava implementaciju odredbi Zakona o civilnom vazduhoplovstvu BiH, prvenstveno u oblsti fleksibilnog korištenja zračnog prostora BiH i civilno-vojnoj koordinaciji.

Sporazum, kako je rečeno, omogućava i potpisivanje posebnih aneksa kojima će se konkretizirati suradnja na određenim projektima, uključujući i projekt faze II upravljanja zračnim prostorom BiH, što podrazumijeva preuzimanje odgovornosti za pružanje usluga u cjelokupnom zračnom prostoru BiH.

Ceremoniji potpisivanja u Domu Oružanih snaga BiH (OSBiH) prisustvovali su i drugi visoki predstavnici dviju institucija.