Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UNDP i KS

Potpisan sporazum o izradi platforme za elektronsku vladu

undp

UNDP će, prema njegovim riječima, pomoći kako bi se formirala platforma za elektronsku vladu, usluge i realizaciju politika

U okviru četvrtog regionalnog foruma inovacija, tehnologije i poduzetništva Sarajevo Unlimited danas su zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) Sukhrob Khoshmukhamedov i direktor Zavoda za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo Dino Šehović potpisali sporazum o izradi digitalne platforme u okviru inicijative pametnih gradova.

– ­Radi se o jednom od brojnih projekata koje UNDP radi s Kantonom Sarajevo i jedan je od važnih projketa. Radimo u brojnim oblastima poput energijske efikasnosti, zapošljavanja mladih, te pitanja koja se tiču osoba sa invaliditetom, a ovim sporazumom ulazimo u samu srž problema koja sve to obuhvata. Riječ je o digitalnoj transformaciji – izjavio je Khoshmukhamedov.

UNDP će, prema njegovim riječima, pomoći kako bi se formirala platforma za elektronsku vladu, usluge i realizaciju politika. Tako će Vlada Kantona u budućnosti moći donositi svoje odluke na osnovu informacija i podataka koji su zasnovani na najmodernijim tehnologijama. Ovakve platforme, kako je dodao Khoshmukhamedov, doprinose transparentnosti i boljem kontaktu vlade i građana u pružanju različitih usluga.

Očekuje se da će projekat biti realiziran tokom prvog tromjesečja iduće godine.

Cilj ovog projketa, kako je kazao Šehović, jeste digitalna transformacija koja će omogućiti brže i efikasnije djelovanje institucija Kantona Sarajevo, smanjiti operativne troškove i pružiti tačnije podatke o stanju u KS.