Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministarstvo sigurnosti BiH

Potpisan Sporazum o readmisiji sa Pakistanom: Stvoreni uslovi za povratak ilegalnih migranata

Migranti

Ministar Cikotić je sa ministrom nauke i tehnologije Pakistana Fawad Chaudhryjem potpisao Memorandum o razumijevanju u oblasti nauke i tehnologije

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić i ministar unutrašnjih poslova Pakistana Ijaz Ahmed Shah potpisali su danas u Islamabadu Sporazum o readmisiji, kojim se omogućava povrat državljana ove zemlje koji ilegalno borave u BiH, saopćeno je iz ovog Ministarstva.

Radi se o izuzetno važnom sporazumu za BiH, s obzirom da je posljednjih godina BiH postala interesantna ruta za ilegalne migranate koji žele stići u zemlje zapadne Evrope.

S obzirom da državljani Pakistana čine oko četvrtinu ukupno registriranih ilegalnih migranata u BiH, stupanje na snagu ovog sporazuma, omogućit će započinjanje procedure njihovog povratka, a što će u konačnici i smanjiti pritisak na pojedine lokalne zajednice, posebno u USK.

Ovaj sporazum je rezultat novog pristupa Ministarstva sigurnosti BiH da se problemi migrantske krize rješavaju kroz upotrebu međunarodnih mehanizama i jačanje partnerskih odnosa sa državama koje su izvor migracija.

Također, ministar Cikotić je sa ministrom nauke i tehnologije Pakistana Fawad Chaudhryjem potpisao Memorandum o razumijevanju u oblasti nauke i tehnologije.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i premijer Pakistana Imran Khan.