sarajevo

Potpisan Sporazum o saradnji DKPT BiH i Agencije za forenzička ispitivanja

vilic (1)

Direkcija ostaje posvećena u ispunjavanju svoje misije i vizije, te kontinuirano ulaže napore u jačanju svojih kapaciteta kao i jačanju saradnje s agencijama za sprovođenje zakona u BiH i međunarodnim partnerima, kao i primjenu najboljih europskih standarda i praksi

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić i direktor Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja Radiša Samardžija potpisali su danas Sporazum o saradnji kojim se omogućava pristup bazama podataka Interpola.

Sporazum između ove dvije agencije u sastavu Ministarstva sigurnosti BiH dodatno će osnažiti započetu i uspostaviti još jedan osnov za dalji razvoj saradnje.

Sporazumom su obostrano definirana prava i obaveze za korištenje Interpolovog informacionog sistema i baza podataka, što podrazumijeva direktan pristup bazama podataka Interpola preko sigurne globalne policjske mreže za komunikaciju I-24/7.

Direktor Vilić je ovom prilikom istaknuo da potpisivanje ovog sporazuma predstavlja nadogradnju dosadašnje dobre partnerske saradnje i omogućit će Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja bržu i efikasniju razmjenu podataka iz njene nadležnosti.

Direkcija ostaje posvećena u ispunjavanju svoje misije i vizije, te kontinuirano ulaže napore u jačanju svojih kapaciteta kao i jačanju saradnje s agencijama za sprovođenje zakona u BiH i međunarodnim partnerima, kao i primjenu najboljih europskih standarda i praksi.

Direktor Samardžija je istaknuo opredijeljenost Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja da svojim kapacitetima nastavi pružati efikasnu podršku nadležnim institucijama za provođenje zakona u BiH.

Sagovornici su se usaglasili da je dosadašnja saradnja ove dvije agencije bila profesionalna i uspješna – saopćeno je iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.