Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potpisan ugovor: Izgradnja Pelješkog mosta koštat će 526 miliona eura

BiH

peljeski

U Dubrovniku je održana svečanost u vezi s potpisivanjem ugovora o izgradnji Pelješkog mosta između Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation te ugovora za nadzor gradnje sa zajednicom ponuditelja u kojoj su Institut IGH, Centar za organizaciju građenja i Invest inženjering, prenosi HRT.

Ukupna vrijednost projekta je 526 miliona eura s uključenim PDV-om, a vrijednost prihvatljivih troškova 420 miliona eura, od čega se sredstvima Evropske unije sufinancira 85 posto, dakle s 357 miliona eura.

Hrvatski premijer Andrej Plenković istaknuo je kako se most gradi i s punim uvažavanjem BiH.

“Tako 55 metara visine omogućuje plovni put koji funkciju luke u Neumu omogućuje na najkvalitetniji mogući način dopuštajući time sva prava koja BiH ima”, kazao je Plenković.

“Ovaj ugovor sklapa se na iznos od 2 milijarde i 82 milion kuna. Istodobno sklapamo i ugovor za stručni nadzor rada. Most je dug 2440 metara i sadrži 13 raspora. Radi se o jedinstvenoj konstrukciji čelika i betona koja mora podnijeti nepovoljne okolnosti. Naime, most se gradi na lokaciji koja je obilježena značajnim rizikom pojave od potresa, a jaki vjetrovi su uobičajena pojava”, ustvrdio je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.