Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Općina Novi Grad

Potpisano novih 15 ugovora za projekte podrške održivom povratku

novi grad sa3

Ćubara Mehmed izdvojenim sredstvima finansirat će put u dužini od 14 kilometara koji spaja više sela

Općina Novi Grad Sarajevo rebalansom budžeta za 2018. godinu izdvojila je dodatnih 40.000 konvertibilnih maraka za podršku održivom povratku na područje manjeg bh. entiteta.

Ugovori su potpisani sa još 15 korisnika, uglavnom pojedinaca, te jednim udruženjem, i dvije općine – Općinom Kalinovik i Općinom Rudo.

“Grant za pomoć povratnicima u prijeratna mjesta prebivališta, Općina Novi Grad Sarajevo realizuje već duži vremenski period. Za pomoć održivom povratku Općina Novi Grad Sarajevo u prošloj godini izdvojila je 160.000 KM, a na prijedlog koordinacionog odbora za povratnike rebalansom budžeta izdvojena su i dodatna sredstva. Radi se o projektima elektrifikacije, priključaka vode, izgradnje i uvezivanja putne infrastrukture, kupovinu stoke, motokultivatora i drugih mašina, te nabavku građevinskog materijala”, rekao je Tajib Delalić pomoćnik načelnika Službe za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo.

Gluhić Sulejmana iz sela Purtići, Općina Rogatica sredstva koja su joj dodjeljena iskoristit će za kupovinu krave.

“Povratnik sam u Žepu u selo Purtiće od 2000. godine. Živim sa svoja dva sina od poljoprivrede i stočarstva i kupovina krave olakšat će mi život na selu”.

Ćubara Mehmed izdvojenim sredstvima finansirat će put u dužini od 14 kilometara koji spaja više sela.

“Dio sredstava za putnu infrastrukturu u prošloj godini izdvojila je TIKA-a, a i sredstva od Općine Novi Grad Sarajevo koristit ćemo da isfinasiramo put koji povezuje sela Bogdašiće-Džankiće-Bjeli Potok-Brodar i vraća se u Međeđu.

Ugovorima koji su potpisani, projekti će biti podržani u iznosu od 2.000 KM – 5.000 KM.