Potpredsjednica Naše stranke: BiH nije na prodaju

pozder333

Povodom poziva ambasadora Saudijske Arabije u BiH Hanija bin Abdulaha Muminaha institucijama BiH da izmijene zakone i omoguće strancima kupovinu nekretnina na teritoriji BiH, oglasila se Nasiha Pozder, potpredsjednica Naše stranke.

„Pohvalno je što je ambasador Saudijske Arabije primijetio značajne prirodne potencijale Bosne i Hercegovine i utvrdio da postoji prostor za investicije. Mi kao država svakako trebamo da poradimo na stvaranju bolje poslovne klime, izmjenama zakonodavstva. Međutim, zahtjev Saudijske Arabije u ovom slučaju narušava princip reciprociteta, tako što ta država traži da stranci, pa i njeni državljani, imaju prava koja građanima BiH nisu omogućena u njihovim državama. Institucije BiH nisu izabrane da daju privilegije bogatim državljanima drugih zemalja, već da štite prava i interese građana BiH“, kaže Pozder.

Ona je dodala da je ovaj zahtjev Saudijske Arabije svojevrsna repriza inicijative, koja je potekla od Ambasade BiH u Kuvajtu, kojom je eksplicitno traženo ukidanje reciprociteta između BiH i Kuvajta.

„Ukidanje reciprociteta, odnosno ravnopravnosti između BiH i tih zemalja, značilo bi ukidanje dijela suvereniteta i državnosti BiH. Država Bosna i Hercegovina nije na prodaju, i ovakvi zahtjevi da se uvede diskriminacija interesa građana BiH, koja bi išla u korist stranog kapitala, nisu dopustivi. Neovisno da li je riječ o Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu ili bilo kojoj drugoj državi, kojoj ovakve ideje padaju na pamet, to je sa stanovišta interesa i državnosti BiH – nedopustivo. Privlačenje stranih investitora je poželjno i nešto na čemu moramo raditi, ali i investitori ozbiljno pristupaju samo državama koje poštuju. Saradnja i otvorenost sa investitorima – da, prodaja države BiH i dovođenje naših građana u neravnopravan položaj spram stranog kapitala – ne!“, zaključila je potpredsjednica Naše stranke.

Pozder dodaje da logika saudijskog ambasadora i ambasadora BiH u Kuvajtu, po kojoj pojedini građani Saudijske Arabije i Kuvajta, ili bilo koje druge države, trebaju imati više prava, jer imaju više novca od većine građana BiH, nije prihvatljiva sa stanovišta vrijednosti Naše stranke i nikada neće imati podršku većine građana BiH.