Menachem Z. Rosensaft

Potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa: Izvšioci genocida su tačno znali šta rade

Menachem Z. Rosensaft
FOTO: Fena

Kako je kazao, zbog toga se pridružio majkama Srebrenice i komesarki za ljudska prava u Vijeću Evrope Dunji Mijatović, koji pozivaju Ujedinjene naroda da 11. juli proglase međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici

Menachem Z. Rosensaft, potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa, obratio se danas video porukom okupljenim u Srebrenici povodom obilježavanja 20. godišnjice zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, spomen-obilježja i mezarja za žrtve genocida.

Uputio je poruku majkama Srebrenice i svima koji su preživljeli genocid da „nisu sami u svojim naporima i da je svijet uz njih“.

– Mnogi od nas širom svijeta su s vama i razumiju vašu bol i patnju. Posvećeni su da vam pomognu u nastojanjima da genocid i patnja ljudi neće biti zaboravljeni, već će biti urezani u međunarodnu svijest – rekao je Rosensaft.

Uputio je poruku i direktoru Memorijalnog centra Emiru Suljagiću, kojem je poručio da je kreirao vrhunski centar za sjećanje “koji stoji rame uz rame” s drugim objekatima ovog tipa u svijetu.

– To je pravi primjer kako treba čuvati sjećanje na genocid i zločine protiv čovječnosti. Vi ste institucija svjetske klase – kazao je.

Podsjetio je da je bivši američki predsjednik Bill Clinton prije 20 godina pričao o „ludilu genocida“. Rosensaft smatra da ludila nije bilo, već da su svi zločini počinjeni planski, s ciljem istrebljenja i etničkog čišćenja nad jednim narodom.

– Ludilo govori o osobama koje na neki način ne kontrolišu svoje postupke, koji ne znaju šta rade. Izvšioci genocida su tačno znali šta rade. Mladić, Karadžić i njihovi podređeni su imali tačnu namjeru da unište Bošnjake u Bosni i Hercegovini i tu nije bilo nikakvog ludila. Isto to vrijedi za one u Republici Srpskoj koji veličaju Mladića i Karadžića i koji ne priznaju da je u Srebrenici počinjen genocid i koji krive žrtve. Mi to nećemo dozvoliti da se dogodi – podvukao je Rosensaft.

Kako je kazao, zbog toga se pridružio majkama Srebrenice i komesarki za ljudska prava u Vijeću Evrope Dunji Mijatović, koji pozivaju Ujedinjene naroda da 11. juli proglase međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

– To mora biti podsjetnik za međunarodnu zajednicu na ono što su dozvolili da se dogodi. To je naša obaveza kao ljudskih bića, moja obevaza kao osobe koja je preživjela Holokaust – naglasio je Rosensaft.