Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Snježana Cvijić Amulić

Potres se osjetio i u BiH: “Nadamo se da je to bio glavni udar”

zemljotres 1

“Nadamo se da je to bio glavni udar i da se poslije toga energija oslobađa u vidu slabijih zemljotresa. Taj period smirivanja će sigurno trajati godinu dana, ako ne i više”, rekla je Amulićeva

Zemljotres, koji je rano jutros pogodio okolinu albanskog grada Drač, mogao se osjetiti na jugu i zapadu Hercegovine i Sarajevu, ali nije mogao da pričini štetu, rekla je Srni načelnik Odjeljenja za opservatorsku seizmologiju u Hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske Snježana Cvijić Amulić.

Ona je navela da se potres prilično osjetio u Trebinju koje je udaljeno stotinjak kilometara vazdušne linije.

“Naše kolege u Trebinju koje rade na meteorološkoj stanici rekle su da su predmeti padali”, rekla je Amulićeva.

Ona je istakla da se zemotres mogao osjetiti i u Crnoj Gori, jugu Srbije, Sjevernoj Makedoniji, Italiji i nekim dijelovima Grčke.

Na pitanje da li se može očekivati ponavljanje zemljotresa na teritoriji Albanije, Amulićeva je navela da je riječ o jakom potresu i da slijedi period smirivanja tla.

“Nadamo se da je to bio glavni udar i da se poslije toga energija oslobađa u vidu slabijih zemljotresa. Taj period smirivanja će sigurno trajati godinu dana, ako ne i više”, rekla je Amulićeva.

Najmanje šest osoba je poginulo u snažnom zemljotresu, jačine 6,4 jedinice po Rihteru koji je jutros u 3.54 časova pogodio neposrednu okolinu albanskog grada Drača, a povrijeđeno je više od 300 osoba.