Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saćka Karajić

Potresno pismo majke čiji je sin poginuo, kćerki Fikreta Abdića

elvira abdic jelenovic

Opet nas zavađaš sa braćom sa sestrama sa komšijama. Sram te bilo. Nije tebi žao babe kao ni naše djece što nikad nije bilo, samo ti je žao para

Prošlosedmično hapšenje Fikreta Abdića Babe, načelnika Općine Velika Kladuša i presuđenog ratnog zločinca koji se tokom rata u BiH stavio na stranu agresora, a sada se tereti za zloupotrebu položaja i korupciju otvorilo je u Krajini stare rane koje vjerovatno nikada neće zarasti.

S jedne strane Abdićeve pristalice, uglavnom članovi Laburističke stranke na čelu s njegovom kćerkom Elvirom Ljiljom Abdić Jelenović ustale su odmah “u odbranu Babe” amnestirajući ga unaprijed od svake odgovornosti i proglašavajući istragu o malverzacijama u Općini Velika Kladuša “politički motiviranom”.

S druge strane okupljanje i ponašanje Abdićevih pristalica ispred zgrade Kantonalnog suda u Bihaću gdje su uzvikivali parole podrške ratnom zločincu i uz to gotovo silom spriječili snimatelja Televizije Unsko-sanskog kantona da radi svoj posao, sudeći po komentarima na društvenim mrežama izazvalo je uznemirenost i ogorčenje kod građana Bihaća koje je sve podsjetilo na vrijeme agresije,

No, posljednja dešavanja u Krajini u kojima političari povlače “ratne podjele na autonomaše i korpusovce” i koji ponovo prijete najviše “običnom” narodu ne prolaze ovaj put šutke.

Svoj glas protiv novih podjela i svađa digla je javno Saćka Karajić, majka čiji je sin poginuo i koja je na svom Facebook profilu objavila otvoreno pismo Elviri Ljilji Abdić- Jelenović, kćerki Fikreta Abdića i predsjednici Laburističke stranke koja živi u Hrvatskoj.

Potresno pismo ove majke koja poziva na razum i zajednički život naišlo je na veliku podršku u javnosti, a mi ga u nastavku prenosimo u cijelosti:

PLAČEM I PIŠEM

Ja kao majka čiji sin leži na Dubravama plačem i pišem. Imam pravo da kažem tebi Ljiljo da si ti najveći otrov svih nas.

Tebi Ljiljo.

Sve sam pratila ove dane i čitala kako nas zavađaš. Opet nas zavađaš sa braćom sa sestrama sa komšijama. Sram te bilo. Srami se ovog naroda srami se svog oca ti si ga strpala u zatvor. Ti si mu sve ovo servirala zajedno sa Silićem, sve si pokrala.

Pokrala si naše pare da bi svoje dugove po Hrvatskoj vratila. Nije tebi žao babe kao ni naše djece što nikad nije bilo, samo ti je žao para. Dijasporu si ogulila koga si sve mogla i prevarila. Nas si lagala godinama. Nismo ti više valjali kad smo otvorili oči. Je li ti ikad dosta.

Gledala sam one ljude koji su vodili babu onaj dan niko ga nije pipnuo svi su bili kulturni i fini. A par tvojih pristalica su prvi zavikali “živio babo” pa su tek onda ovi vikali tekbir. Da nisu ovi babini zavikali prvi ne bi ni ovi tekbirali. Opet tražiš mržnju.

Nećeš Ljiljo više. Moj komšo Zlatko i Alija će sa mnom piti kafu jer smo komšije, a ti zavađaj koga hoćeš.

Ja sam davno vidjela šta se sve radi. Moja suza je ista i one majke gore. Naše su tuge velike. Jedne idu na Dubrave, druge majke idu na druge mezarluke. Tebi i babi mogu pljeskati samo oni koji nisu zakopali djecu.

Za tebe su sva pametna djeca izdajnici samo nisu oni koje si mogla vodati za uzicu. Nije Anel izdajnik nije ni Bašic nije ni Aladin oni su samo progledali šta ti radiš i kojim kriminalom se baviš.

Ne mogu oni slušati tebe jer bi danas bili u zatvoru kao i tvoj babo. Ti da si dobro željela babi ne bi mu ovo sve smjestila. Ne može moj unuk sa fakultetom raditi ovdje kad je on izdajnik jer tebe ne sluša.

A, ne može te slušati kad je on pametniji od tebe. Sad ti je kriv i Jasmin Hušić koji nije slušao tebe i potpisivao tvoju krađu pa da danas bude u zatvoru.

Slušala sam te i kad kažeš da ćeš nas pokositi , nećeš Ljiljo. Pokosila si našu djecu ti i tvoj babo sad unuke bi da kosiš, sram te bilo.

A, gledala sam kako nas zavađaš pa dijaspora piše: Samo vi gledajte svoju djecu tamo gdje jeste i molite Boga da niste ovdje jer da ste ovdje vi bi dobro vidjeli kako naša djeca rastu i kako odlaze,

samo oni što nju slušaju, ti mogu ostati.

ISTE TUGE MAJKI

Sve lažeš da ste zaposlili djecu našu, samo ste sebe zaposlili i samo gulite pare od dijaspore i hajkaš ih da se mi svađamo i korpusovci. Mi se više ne svađamo, naše muke su sve iste, iste suze te djece, ista tuga tih majki i one imaju iste kradljivce kao što ste vi.

A, vi dragi moji u dijaspori samo šaljite da kupi ona jos kojeg džipa i koju vilu. Ti, Ljiljo šalješ svoje dijete da snima po Kladuši snimke.

Pa, što nisi kuću obnovila, davno si dobila pare za nju? Nisi htjela, jer pola je tvoje Rijeke i Opatije. Nećeš ti da ulažeš u Kladuši, imaš kuću u Maljevcu šta će ti ovdje još koju paru da opljačkaš i ideš. Tvoj sin ne živi u Kladuši, šta je sad došao snimati, došao zavađati narod, huškati da se tuku. Ja ne komentarišem tamo ništa, neću da se svađam ni sa kim, ali sam ovo napisala da svako čita, jer ja ne lažem, ovo je sve istina- napisala je Saćka Karajić.