BiH

Sramotno postupanje pripadnika MUP-a KS

Misija OSCE-a: Novinari ne moraju tražiti dozvolu za snimanje od vlasti ili policije!

22/06/2020
Davor Puklavec/PIXSELL

Iz OSCE-a podsjeća da novinari imaju pravo da fotografišu, snimaju, prave bilješke, promatraju, rade intervjue i/ili prave izvještaje i da im za to nije potrebna nikakva dozvola policijskog službenika

Povodom verbalnog napada pripadnika MUP-a KS na novinarku Nidžaru Ahmetašević i prijetnji da će bez ikakvog razloga dobiti prekršajnu prijavu, reagirali su iz Misije OSCE-a u BiH.

– Povodom napada na novinarku Nidžaru Ahmetašević u Sarajevu, #OSCEBiH podsjeća da novinari imaju pravo da fotografišu, snimaju, prave bilješke, promatraju, rade intervjue i/ili prave izvještaje, a da, pri tom, ne moraju tražiti dozvolu od vlasti ili policije.

Pozivamo predstavnike policije da se pridržavaju OSCE-ovih smijernica za policiju u ophođenju sa medijima/za medije u ophođenju sa policijom. #JournoSafe #FreeMedia, kaže se u reakciji OSCE-a.

Nidžara Ahmetašević prošle sedmice u Sarajevu je snimala, kako je navela, brutalno postupanje policije prema migrantima i izbjeglicama, nakon čega su je policijski službenici verbalno napali. U izjavi za eTrafiku je kazala kako je policajcima pokazala novinarsku akreditaciju, ali je nisu prihvatili kao validan dokument.

Kako navodi u razgovoru za eTrafiku, na ulici je vidjela policajce koji su oborili na pločnik nekoliko migranata i izbjeglica, a zatim ih uveli u policijsko vozilo u kome se već nalazilo nekoliko ljudi.

– Sve to sam snimila svojim telefonom, bez razloga su hapsili ljude. Kada su ih ubacili u vozilo, policajci su došli do mene i verbalno me napali. Vrlo su se neprofesionalno ponašali, prijetili su mi prekršajnom prijavom. Pokazala sam im svoju novinarsku akreditaciju, ali je nisu htjeli prihvatiti kao validan dokument, već su mi tražili dozvolu za rad. U BiH novinarima to nije uopšte potrebno, moja akreditacija je dozvola za rad. Zatim su legitimisali i mene i prijateljicu koja je bila sa mnom. Bili su jako neprijatni i stalno ponavljali da ću dobiti prekršajnu prijavu jer sam ih ometala u poslu. Nikoga ja nisam ometala, samo sam bilježila njihove postupke, navela je Nidžara Ahmetašević.

Ahmetašević od 1994. godine piše o kršenjima ljudskih prava, procesuiranju ratnih zločina, procesu suočavanja sa prošlošću, a dobitnica je više nagrada za svoj rad.

BH novinari: Javni protest MUP-u KS zbog prijetnji Nidžari Ahmetašević

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.