Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrđena optužnica protiv doktora iz Bihaća koji je iskoristio svog pacijenta

agim murtic

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona podiglo je optužnicu protiv dr. Ante Šantića i Agima Murtića iz Bihaća, zbog krivičnih djela podstrekavanje na krivično djelo iznude i krivičnog djela iznuda.

Šantiću se stavlja na teret da je u periodu od oktobra do decembra 2014. godine, kao prim. dr. spec. ortoped zaposlen u Kantonalnoj bolnici Dr. Irfan Ljubijankić Bihać, koristeći i zloupotrebljavajući odnos zavisnosti kod Agima Murtića, koji je bio njegov pacijent, od istog tražio da od jednog fizičkog lica naplati navodni dug iz njihovih međusobnih poslovnih odnosa.

agim murtic1

Agim Murtić

Nakon toga je Murtić u više navrata ozbiljnom prijetnjom prisiljavao oštećenog da na ime navodnog duga isplati dr. Šantiću iznos od 32.500 KM, što je kod oštećenog izazvalo osjećaj straha i ugroženosti za vlastiti život i sigurnost, pa je usljed toga dana 08. jula 2015. godine, Murtiću predao dio traženog novca u iznosu 5.000 KM, koji je nakon izvršene radnje pretresa pronađen kod istog, čime je oštećenom pričinio štetu u navedenom iznosu.

Šantiću se na teret stavlja da je s namjerom poticao drugog da počini krivično djelo, kojim radnjama je ostvario obilježja krivičnog djela podstrekavanja na krivično djelo iznude, dok je Murtić s ciljem da drugom pribavi protupravnu imovinsku korist, ozbiljnom prijetnjom upotrebom oružja, prisilio drugog da učini nešto na štetu svoje imovine, kojim radnjama je ostvario obilježja krivičnog djela iznuda iz člana 295. stav 2. KZ FBiH.

Općinski sud u Bihaću je u cjelosti potvrdio ovu optužnicu. Podsjećamo, Šantić i Murtić uhapšeni su 8. jula 2015. godine u akciji Federalne uprave policije kodnog naziva “Una”.

Murtić izrešetan 2014.

Selver Vojić, demobilisani borac i bivši uposlenik Vlade USK izrešetao je Murtića u septembru 2014. u Bihaću. Murtić je poznati kik – bokser i opasni momak koji se povezuje s kriminalnim miljeom.

Tak se slučaj dovodio i u vezu sa ubistvom Nedžada Kličića Ramba u Ostrožcu kod Cazina. Dvije godine ranije Murtić je pretukao Kličića u jednom auto-servisu.