Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrđena optužnica protiv Hamdije Lipovače i još pet osoba

lipovaca hapsenje

Kantonalno tužiteljstvo Unsko-sanskog kantona podiglo je, a Kantonalni sudu Bihaću u cijelosti potvrdio optužnicu protiv Hamdije Lipovače, Alena Gluhalića, Amira Delića, Aide Džambegović, Senke Zolić i Seada Dupanovića. Optuženi su u predmetu STENS, a optužnica ih tereti za produženo kazneno djelo zlouporaba položaja ili ovlaštenja, kao i za krivotvorenje službene isprave, obmanu pri dobivanju kredita i drugih pogodnosti te nesavjestan rad u službi.

Bivšeg načelnika Općine Bihać Hamdiju Lipovaču i vlasnika građevinske tvrtke Agram Alena Gluhalića, kao i trećeoptuženoga Amira Delića, koji je obavljao poslove nadzora, optužnica tereti za brojne malverzacije prilikom rekonstrukcije Sportsko-rekreacijskog centra STENS u Bihaću u razdoblju od rujna 2006. do listopada 2009. godine.

“Iskorištavali su svoje službene položaje na način da su unosili neistinite podatke i uvećavali stvarnu vrijednost radova čime su, na štetu Općine Bihać, pribavili korist Agrea d.o.o. u ukupnom iznosu od preko 516.000 KM”, navodi kantonalni tužitelj Adnan Tulić.

Osim toga, Lipovaču i Gluhalića, koji su okviru istrage o korupcijskoj aferi STENS koncem 2014. i uhićeni, a kasnije pušteni iz pritvora – optužnica tereti i da su, krivotvorenjem službenih isprava, omogućili Gluhalićevoj tvrtki dobivanje kredita u iznosu od 850.000 maraka.

Optužnicom su obuhvaćene i tadašnja pomoćnica načelnika Aida Džambegović te Senka Zolić iz službe za financije, koje se tereti za nesavjesno postupanje. “Nisu kontrolirale fakture Agra d.o.o. i time su nanijele štetu Općini Bihać, dok se optuženom Seadu Dupanoviću stavlja na teret da je ovjeravanjem neistinitog sadržaja u građevinskoj knjizi nanio štetu općini Bihać u iznosu preko 37.000 maraka”, kaže Tulić.

U SDP-u Unsko-sanskoga kantona, čiji je Lipovača bio dugogodišnji čelnik, podsjećaju na presumpciju nevinosti, ali i dodaju:

“Mi u SDP-u smo u proteklom periodu, barem za vrijeme mandata Nermina Nikšića, u Federalnom parlamentu uspjeli donijeti cijeli niz antikoruptivnih zakona koji upravo treba da spriječe svaki oblik kriminala, korupcije na području Federacije BiH u tom smislu mi snažno kao članovi SDP-a podržavamo rad pravosudnih institucija”, izjavio je Albin Muslić, iz KO SDP-a USK-a.

A u braniteljskom timu prvooptuženoga Hamdije Lipovače kažu kako će obranu pažljivo pripremati, te kako će ustrajati u prigovoru nadležnosti Kantonalnog suda i tužiteljstva za postupanje u ovom predmetu.