Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako je Nermana Hadžijahić dobila mjesto ambasadorice BiH u Sloveniji?

nermana hadzijahic1

Na mjesto ambasadorice naše zemlje u Sloveniji imenovana je Nermana Hadžijahić. To ne bi bilo ništa neobično da joj taj posao na koruptivan način nije osigurao njen muž Zijad Hadžijahić, inače uposlenik Američke ambasade u Sarajevu.

U zamjenu za to pokušao je lobirati unutar Američke ambasade u našoj zemlji, kako bi pomogo Fahrudinu Radončiću, predsjedniku SBB-a. Sve je izašlo na vidjelo na ročištu za određenje pritvora SBB-om kandidatu za ministra Bakiru Dautbašiću.

Bivši generalni konzul u Milanu Nermana Hadžijahić, kako FTV saznaje, postavljena je na mjesto ambasadorice BiH u Sloveniji. Odluka je donesena u utorak u Predsjedništvu BiH, i to na prijedlog Bakira Izetbegovića. Međutim, zvanične potvrde iz Predsjedništva nema. Inače, Nermana je supruga Zijada Hadžijahića, službenika Američke ambasade u BiH, a kojeg je tužilac Tužilaštva BiH Božo Mihajlović spomenuo na ročištu za pritvor Bakiru Dautbašiću i Bilseni Šahman.

“Osumnjičeni su putem zaposlenika Američke ambasade u Sarajevu Zijada Hadžijahića pokušali izvršiti pritisak na pravosuđe BiH, kako bi se navedena istraga zatvorila u Tužilaštvu BiH, a zauzvrat su Zijadu Hadžijahiću obećali postavljanje njegove supruge na mjesto Ambasadora BiH u Sloveniji”, kazao je tužilac Mihajlović.

Ambasadi SAD-a u našoj zemlji poznati su navodi iz Tužilaštva, u vezi s njihovim uposlenikom. Uskoro će se očitovati o daljim aktivnostima u ovom slučaju. „Mi interno razmatramo ovo pitanje i sarađujemo s nadležnim institucijama“, navode u Ambasadi SAD-a u BiH.

I slovenski mediji prenijeli su informaciju o imenovanju Hadžijahić na mjesto ambasadorice BiH u Sloveniji. “Nermana Hadžijahić bi se u ambasadu trebala useliti sljedeće sedmice i dokumenti koji pokazuju stvarno stanje govore to da je njeno imenovanje posljedica političkog lobiranja i korupcije. Na njeno imenovanje Slovenija se još nije očitovala”, kaže Tadej Grešovnik, novinar POP televizije Slovenija.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH nema nikakav utjecaj na rad ambasada zbog prekida komunikacije s Predsjedništvom BiH, poručio je ministar Crnadak. Stoga je teško očekivati bilo kakvo reagovanje povodom ovog slučaja.

“Nakon sukoba koji je svojevremeno izbio između Lagumdžije i Komšića tu je napravljen potpun prekid između Predsjedništva BiH i Minsitarstva vanjskih poslova BiH, tako da su i procedure promijenjene i Ministarstvo nema nikakvog utjecaja na ambasadore i ja na to nemam nikakav komentar”, rekao je Crnadak.

Osim službenika Američke ambasade, na ročištu za pritvor Dautbašiću spomenut je i Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u našoj zemlji. Kako je tada rečeno, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, lično je od njega zatražio da preko svojih veza pokuša izvršiti pritisak kako bi se istraga protiv Dautbašića zatvorila. Iz OSCE-a su poručili kako se ova organizacija ne upliće u pravne poslove Tužilaštva i Suda BiH.