Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ubistvo dženana memića

Potvrdio Ifet Feraget: Ljubo Seferović će svjedočiti protiv Dupovca, Mutapa i Barića

Ljubo Seferovic – slucaj Memic

Tužilac Ćazim Hasanspahić najavio je širenje istrage i nova hapšenja. Do sada je sedam svjedoka koji su dali iskaz zatražilo i mjere zaštite

Ljubo Seferović i Vasvija Sejdović bit će saslušani kao svjedoci u okviru istrage za organizirani kriminal koju vodi Tužilaštvo BiH u slučaju “Dženan Memić”, potvrdio je advokat porodice Memić Ifet Feraget.

Kao osumnjičeni u ovom predmetu su za sada Hasan Dupovac, Zijad Mutap i Josip Barić koji se nalaze u pritvoru. Tužilac Ljubo Seferović i Vasvija Sejdović bit će saslušani kao svjedoci u okviru istrage za organizirani kriminal koju vodi Tužilaštvo BiH u slučaju “Dženan Memić”, potvrdio je za Patriju Ifet Feraget, advokat porodice Memić.

Kao osumnjičeni u ovom predmetu su za sada Hasan Dupovac, Zijad Mutap i Josip Barić koji se nalaze u pritvoru. Tužilac Ćazim Hasanspahić najavio je širenje istrage i nova hapšenja. Do sada je sedam svjedoka koji su dali iskaz zatražilo i mjere zaštite.

Inače, pred Vrhovnim sudom FBiH 6. jula bit će održan pretres u slučaju “Dženan Memić” nakon dvije oslobađajuće presude Kantonalnog suda u Sarajevu. U tom predmetu Ljubo i Bekrija Seferović optuženi su za izazivanje saobraćajne nesreće i spriječavanje dokazivanja u slučaju smrti Dženana Memića. Tokom sudskog procesa tužioci koji su zastupali slučaj tvrdili su da je Ljubo vozeći kombi u noći 8. februara 2016. godine udario pješaka Dženana Memića i pobjegao s lica mjesta. No, na videosnimku rekonstrukcije koja je produkovana tokom suđenja, Ljubo nije znao pokazati mjesto na kojem je navodno udario mladića. Na jednom od suđenja Ljubo je dobacio da treba “pitati Alisu šta je bilo”. Alisa Mutap također je kobne noći zadobile povrede, ali do danas nije utvrđeno kako su one nastupile. Dženan je preminuo 15. februara 2016. godine nakon teške povrede glave.

Porodica Memić od početka tvrdi da je Dženan napadnut i ubijen, a ne da je stradao u saobraćajnoj nesreći.

Detalji oko spornih događaja i sakrivanja dokaza i usmjeravanja istrage u drugom pravcu polako se otkrivaju, a u samoj noći događaja saobraćajni inspektori upozorili su tužioca Merisa Ćatu (napustio Tužilaštvo KS i prešao u advokate u toku slučaja Memić) da bi se moglo raditi i o nečem drugom, a ne o nesreći. Te noći nije se mogla utvrditi kontakt tačka između vozila i pješaka što je zvanično i sastavni dio presude u kojoj sudsko vijeće navodi da ne postoje dokazi da se tu noć dogodila saobraćajna nesreća.

U Tužilaštvu BiH nastavljeno je saslušanje određenih svjedoka koji su zatražili zaštitu.