Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koronavirus

Potvrđena nova podvrsta omikrona u BiH: Brzo se širi, ali su simptomi blaži

U posljednja 24sata u BiH je na covid-19 pozitivno 1.965 osoba
25.03.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U posljednja 24 sata u BiH je obradjen 5.651 test, a na koronavirus je pozitivno 1.965 osoba, sto je najvise od pocetka pandemije. Preminulo je jos 77 osoba, a prijavljena su 552 oporavka. Svakodnevno su velike guzve ispred Domova zdravlja kao i za drive-in testiranje. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Predviđanja epidemiologa su da bi mutiranja virusa omikrona mogla stvoriti novu normalnost života s virusom kao zarazom, bez posljedica i ograničenja

Nova podvrsta omikron soja koronavirusa zvanično je potvrđena i u Bosni i Hercegovini. Ohrabrujuća činjenica su kao i za omikron soj, lakši simptomi. Međutim, brzina zaraze i dalje je velika. Predviđanja epidemiologa su da bi mutiranja virusa omikrona mogla stvoriti novu normalnost života s virusom kao zarazom, bez posljedica i ograničenja.

Rezultati sekvencioniranja, nakon uzetih uzoraka zaraženih osoba, pokazali su prisutnost podvrste omikron B.A 2 varijantu kod tri osobe. Za stručnjake u Bosni i Hercegovine mutacije ovih sojeva su očekivane, javlja BHRT.

– Ono što se nadamo da će ovaj trend mutiranja omikrona u benigniju formu se nastaviti. I da sljedeća forma iza omikrona će biti još beningnija po populaciju. I da možemo završiti ovu pandemiju, kako se jedino ona može završiti je da pređemo iz pandemijskog u endemijskog agensa, da postane agens sa kojim živimo kao što živimo s nekim rođacima koronavirusa, tvrdi Rijad Konjhodžić, specijalista genetske medicine i molekularne dijagnostike

Ono što je karakteristično za novu podvrstu omikron soja koronavirusa, jeste da ne izaziva teže simptome kod oboljelih u odnosu na omikron soj, no zarazniji je i brže se širi, tvrde stručnjaci.

– Zbog omikrona ljudi nemaju težu kliničku sliku, ali je razlog za brigu što se tako brzo širi, i dobro izbjegava imunitet stečen vakcinacijom ili preboljevabnjem virusa, tako da i oni koji su preležali virus opet se zarazuju, kaže mikrobiolog Branko Rihtman.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS trenutno je hospitalizovana 272 pacijenta. I sarajevska Opća bolnica “Prim. dr Abdulah Nakaš” svakodnevno bilježi manji broj pacijenata. Trenutnu epidemiološku situaciju u Bosni i Hercegovini doktori ocjenjuju kao stabilnu.

A ohrabrujuća činjenica je da je sve manji broj osoba sa težim kliničkim slikama koji se javljaju u bolnice.

– Za sada ovaj soj je puno puno blaži. Zahvaća gornje respiratorne puteve. Tako da nemamo onih teških zatajenja pluća kao što smo imali ranije, odnosno imamo ih puno manje. To nam sve pokazuje da ovo ide prema jednoj epidemiji gripe… i u budućnosti će ovaj bolest još dugo potrajati, s tim da moramo imati visoku procjepljenost, riječi su Ednana Drljevića, šefa Infektivnog odjela Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Niko ne može sa sigurnošću potvrditi do kada će epidemija koronavirusa trajati, tvrdi Drljević. Ono što je neophodno je postići visok procenat cijepljenih osoba, kako bi se epidemija stavila pod kontrolnu zdravstvenog sistema.