Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar

Potvrđena optužnica protiv Aldijane Šteta, oštetila pozorište za više od 30 hiljada KM

šteta aldijana mostar
FOTO: Hercegovina.info
Aldijana Šteta

Za sebe pribavila protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 31.100 KM, te nanijela štetu Pozorištu u Mostaru u ukupnom iznosu od 34.365,50 KM

Opštinski sud u Mostaru potvrdio je optužnicu protiv Mostarke Aldijane Štete (43) koja je tereti da je, radeći kao šefica računovodstva mostarskog Narodnog pozorišta, tu kulturnu ustanovu oštetila za 34.365,50 KM, a predloženo je i da se od nje oduzme taj iznos.

Optužnica sa 13 tačaka, koju je protiv nje, nakon sprovedene istrage, podiglo Kantonalno tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, potvrđena je u cjelini, pišu Nezavisne.

Iz ovog tužilaštva navode da je Šteta osumnjičena da je u svojstvu šefice računovodstva Narodnog pozorišta u Mostaru, sa direktorom jedne firme u Mostaru, dogovorila način realizacije izdavanja lažnih poslovnih isprava, odnosno računa za usluge koje nikad nisu izvršene, kako bi ih iskoristila kao osnov za pribavljanje protivpravne koristi za sebe i druge, sačinjavanjem dokumentacije o poslovnoj saradnji pozorišta sa dva preduzeća.

Kako se dodaje, u poslovne isprave unosila je neistinite podatke i neistinite poslovne isprave upotrijebila pri poslovanju kao da su istinite, s ciljem da sebi i drugom pribavi korist i svjesna da na taj način nanosi štetu Narodnom pozorištu u Mostaru.

Aldijana Šteta je, navodi se, za sebe pribavila protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 31.100 KM, te nanijela štetu Pozorištu u Mostaru u ukupnom iznosu od 34.365,50 KM.

“Dakle, optužena Aldijana Šteta, kao odgovorna osoba u FBiH, zloupotrebom položaja i iskorištavanjem ovlasti pribavila je sebi i drugom imovinsku korist u iznosu većem od 10.000,00 KM, pomogla drugom da novac pribavljen krivičnim djelom u kojem je i sama učestvovala direktno primi, drži i raspolaže njime i tako prikrije njegovu prirodu”, navodi se u optužnici.

Tužilaštvo je, kako je saopšteno, u optužnici predložilo Sudu oduzimanje protivravno stečene imovinske koristi od optužene.