Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Potvrđena optužnica protiv generala Ramiza Drekovića

ramiz drekovic

Tužilaštvo ga je optužilo da je u svojstvu komandanta 4. korpusa Armije RBiH postupao suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv generala Armije RBiH Ramiza Drekovića, kojeg Tužilaštvo BiH tereti za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na području Kalinovika. Drekovića uskoro očekuje izjašnjenje o krivici, a zatim i početak suđenja.

Tužilaštvo ga je optužilo da je u svojstvu komandanta 4. korpusa Armije RBiH postupao suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Tereti se da je u proljeće 1995. godine izdao direktno strogo povjerljivo naređenje artiljerijskim jedinicama na širem području općine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti.

U tom periodu je, kako se navodi, usljed eksplozija granata ubijeno dijete u dobi od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih osoba. Granatiranjem je prouzrokovano veliko razaranje imovine i objekata, piše u optužnici.

Dreković je uhapšen krajem prošle godine, ali je Sud BiH odbio prijedlog Tužilaštva da mu se odredi pritvor. On se, uz mjere zabrane, brani sa slobode.