BiH

Sud BiH

Potvrđena optužnica protiv haškog osuđenika Dragoljuba Kunarca

11/01/2019

Dragoljub Kunarac zvani “Žaga” i “Dragan” nalazi se u Njemačkoj na izdržavanju zatvorske kazne po presudi Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Sud Bosne i Hercegovine protiv Dragoljuba Kunarca potvrdio je optužnicu za zločin na području Foče počinjen 1992. godine, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da je optužnica potvrđena u cijelosti, a iz Suda BiH su naveli da nije vraćana na doradu prije potvrđivanja.

U Državnom tužilaštvu su BIRN-u BiH kazali da će, nakon što je potvrđena optužnica, Sud BiH odlučiti o daljnjim aktivnostima u ovom predmetu, odnosno da li će predmet biti prebačen u Njemačku ili će biti zatraženo suđenje pred domaćim pravosuđem.

– Sud BiH je u predmetu ‘Dragoljub Kunarac’ donio odluku o optužnici Tužilaštva BiH podignutoj 5. decembra 2018. godine. Odluka Suda je dostavljena stranci i braniocu, a javnost će o istoj biti blagovremeno informisana službenim saopštenjem Suda BiH, nakon što odluku zaprime stranka i branilac – saopćeno iz Suda BiH.

Dragoljub Kunarac zvani “Žaga” i “Dragan” nalazi se u Njemačkoj na izdržavanju zatvorske kazne po presudi Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), a Tužilaštvo BiH ga je po tri tačke optužnice optužilo za zločine protiv čovječnosti.

Kunarac je u Haagu osuđen na 28 godina zatvora za više silovanja, te za porobljavanje dvije žene, koje je potpuno lišio kontrole nad njihovim životima i prema njima postupao kao prema svom vlasništvu.

Tužilaštvo BiH ga tereti da je vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti na području Foče.

“Kunarac se tereti da je u svojstvu komandira specijalne jedinice Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno s drugim uniformisanim i naoružanim pripadnicima ‘Žagine’ jedinice, 27. i 28. jula 1992. godine, s područja sela i zaselaka Kobilja Ravan, Luke i Falovići – Podpeće, u okviru progona učestvovao u ubistvima najmanje šest osoba te mučenju i nanošenju snažne fizičke i psihičke patnje zarobljenim civilima, kao i deportaciji civilnog stanovništva bošnjačke nacinalnosti”, navodi se u optužnici Tužilaštva BiH.

Kunarac je također optužen da je učestvovao u paljenju kuća i imovine.

Početkom februara 2017. godine, Theodor Meron, predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) – pravnog nasljednika MKSJ-a – odbio je molbu za prijevremeno puštanje Kunarca na slobodu.

“Iako je Kunarac izdržao dvije trećine svoje kazne na dan 1. novembra 2016. godine, konkretne okolnosti njegovog predmeta, uključujući veliku težinu krivičnih djela te činjenicu da Kunarac nije pokazao dovoljno znakova rehabilitacije, pretežu protiv njegovog prijevremenog puštanja na slobodu u ovoj fazi”, stoji u odluci sudije Merona.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.