Sud BiH

Potvrđena optužnica protiv Sene Hamzabegović za finansiranje terorističkih aktivnosti

Sud i Tužilaštvo BiH – BIRN BiH
Sud i Tužilaštvo BiH (Foto: BIRN BiH)

Optužena Sena Hamzabegović je u periodu od 2013. do 2018. godine, u više navrata, učestvovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za potrebe državljana Bosne i Hercegovine koji su boravili na ratištu u Siriji i Iraku

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Sene Hamzabegović, koja se tereti da je počinila krivično djelo finansiranje terorističkih aktivnosti, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Suda BiH navode da se u optužnici, pored ostalog, navodi da je optužena Sena Hamzabegović u periodu od 2013. do 2018. godine, u više navrata, učestvovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za potrebe državljana Bosne i Hercegovine koji su boravili na ratištu u Siriji i Iraku iako je znala da se navedena lica bore na strani ISIS-a, te da su se priključili formacijama koje su na osnovu rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda proglašene terorističkim grupama i organizacijama.

Dodaje se da su te organizacije su imale za cilj destabilizaciju i nasilnu izmjenu političkog i ustavnog poretka, a njihovi pripadnici su svakodnevnim oružanim akcijama i napadima na stanovništvo, ubijanjima, protivpravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama namjeravali prisiliti legitimne vlasti Sirije na izmjenu ustavnog poretka i političkog režima, navedeno je u optužnici Tužilaštva BiH.