BiH

Sud BiH

Potvrđena optužnica za genocid protiv Milomira Savčića

24/01/2020

Kako je saopćeno iz Suda Bosne i Hercegovine, u optužnici je navedeno da je Savčić pomagao i podržavao ubijanje muških pripadnika skupine Bošnjaka

Sud Bosne i Hercegovine je 13. januara 2020. godine potvrdio optužnicu u predmetu Milomir Savčić, kojom se optuženi Milomir Savčić tereti da je počinio krivično djelo genocid iz člana 171. tačka a) i b) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH), prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je saopćeno iz Suda Bosne i Hercegovine, u optužnici je navedeno da je Savčić pomagao i podržavao ubijanje muških pripadnika skupine Bošnjaka.

“U optužnici je, pored ostalog, navedeno da je Milomir Savčić u svojstvu komadanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba vojske Republike Srpske, znajući za namjeru glavnih izvršilaca da djelomično istrijebe nacionalnu, etničku i vjersku skupinu Bošnjaka, pomagao i podržavao ubijanje muških pripadnika skupine Bošnjaka i nanošenje teških tjelesnih ozljeda i duševnih povreda skupini Bošnjaka, koji su, kao Bošnjaci Istočne Bosne, činili značajan dio etničke skupine Bošnjaka”, navodi se u saopćenju.

Savčić je i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.