BiH

VSTV

Potvrđena prvostepena disciplinska odluka protiv Mahmuta Švrake

25/10/2021
Foto: BIRN BiH

Disciplinski postupak protiv Švrake se vodio zbog prekršaja koji se odnosi na nepoštivanje rokova prilikom izbora članice Vijeća Željke Radović za glavnu tužiteljicu Okružnog tužilaštva u Doboju

Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) potvrdila je mjeru smanjenja plate od deset posto na tri mjeseca Mahmutu Švraki, glavnom tužiocu Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske i bivšem članu ove institucije, piše BIRN BiH.

Kako se navodi u saopćenju VSTV-a, donesena je Odluka kojom se odbija kao neosnovana žalba Mahmuta Švrake i potvrđuje Odluka Prvostepene disciplinske komisije za tužioce od 03. jula 2021. godine.

Disciplinski postupak protiv Švrake se vodio zbog prekršaja koji se odnosi na nepoštivanje rokova prilikom izbora članice Vijeća Željke Radović za glavnu tužiteljicu Okružnog tužilaštva u Doboju, odnosno za propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća.

Mahmut Švraka je 2014. godine prvi put izabran za člana VSTV-a. Odlukom Kolegija tužilaca Republičkog tužilaštva Republike Srpske reizabran je na ovu funkciju u septembru 2017. godine, a madat mu je završio u septembru ove godine.

Iz Ureda disciplinskog tužioca su ranije potvrdili da imaju u radu dvije pritužbe protiv glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske.

Protiv ove odluke može se uložiti žalba Vijeću kao cjelini.

Komentari

Autor: BIRN BiH

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.