Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kantonalni ministar

Povećali smo im plate za 80, pa za 100 KM, a mislim da je trebalo za 200 KM

bojan bošnjak
FOTO: Vlada KS
Bojan Bošnjak

Dodao je da su u okviru pregovora na zahtjev koji se odnosi na povećanje od 100 KM za plate radnika, ponudili povećanje od 50 KM, jer je to maksimum koji komunalna preduzeća mogu finansijski podnijeti

Povodom najave protesta Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede u FBiH, Kantonalni odbor Sarajevo, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Bojan Bošnjak izjavio je da Vlada KS i resorno ministarstvo kontinuirano čine sve da unaprijede uslove rada u komunalnoj privredi, saopćila Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

Ministar je istakao da u potpunosti razumije zahtjeve radnika u komunalnoj privredi Kantona Sarajevo, dodavši da je u ovoj godini izdvojeno više od 40 miliona KM za komunalnu provredu, što se može smatrati rekordnim izdvajanjem do sada.

Na kraju ponudio 50 KM

– Dosadašnja povećanja plata radnicima u komunalnim preduzećima su za 2022. godinu iznosila 80 KM, dok je povećanje za 2023. godinu iznosilo dodatnih 100 KM uz obavezna poreska izdvajanja. Moj lični stav je da se radnicima u komunalnoj privredi u Kantonu Sarajevo trebaju povećati plate, ne za 100 KM nego za 200 KM, samo u toj situaciji bi bile upitne isplate plata za novembar i decembar ove godine – rekao je ministar Bošnjak.

Dodao je da su u okviru pregovora na zahtjev koji se odnosi na povećanje od 100 KM za plate radnika, ponudili povećanje od 50 KM, jer je to maksimum koji komunalna preduzeća mogu finansijski podnijeti.