BiH

BH novinari

Povećan pritisak na novinare i medije koji izvještavaju o migrantima u USK

27/12/2020

Upravni odbor BH novinara zahtijeva od lokalnih vlasti u USK da novinarima i medijima osiguraju normalne uvjete za rad i izvještavanje, te spriječe svaku vrstu pritisaka i ugrožavanja njihove sigurnosti

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima izražavaju zabrinutost zbog povećanja pritisaka na novinare i medije koji izvještavaju o migrantima i migrantskoj krizi u Unsko-sanskom kantonu (USK), nastaloj nakon što je zatvoren, pa onda zapaljen migrantski centar Lipa.

Ističu da “politički pritisci, prijetnje novinarima i govor mržnje na društvenim mrežama, koje pokreću političari iz USK, a u stopu ih prate građani i pojedine nevladine organizacije, predstavljaju nedopustivo kršenje prava novinara na slobodan i siguran rad, te izvještavanje u interesu javnosti”.

– Hajku na novinare, posebno one iz Bihaća, pokrenuo je Sej Ramić, organizator brojnih antimigrantskih protesta i akcija, te kandidat za gradonačelnika Bihaća na nedavnim lokalnim izborima. Upravni odbor BH novinara zahtijeva od lokalnih vlasti u USK da novinarima i medijima osiguraju normalne uvjete za rad i izvještavanje, te spriječe svaku vrstu pritisaka i ugrožavanja njihove sigurnosti – saopćeno je iz Udruženja.

BH novinari istovremeno skreću pažnju medijima da izvještavanjem doprinose razjašnjavanju svih okolnosti nastanka migrantske krize i njenih posljedica na ljude u pokretu, koji danima borave pod vedrim nebom, na snijegu i bez dovoljno hrane.

Način njihovog zbrinjavanja je, poručuju, tema od javnog značaja za cijelu BiH, a novinari i mediji moraju izvještavati u skladu s novinarskom etikom i na način koji će omogućiti građanima da razumiju potrebe migranata i težinu situacije u kojoj se trenutno nalaze.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.