BiH

vijeće ministara

Povećan topli obrok zaposlenicima u institucijama BiH, dodatak i za policijske službenike

28/07/2022
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Odlukom je iznos "toplog obroka" od 1.9.2022. godine zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine povećavan sa 8 KM na 11 KM

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na 54. redovnoj sjednici donijelo odluku o povećanju iznosa “toplog obroka” zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine.

Odlukom je iznos “toplog obroka” od 1.9.2022. godine zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine povećavan sa 8 KM na 11 KM.

Izuzetak su izabrani i imenovani zvaničnici (članovi Predsjedništva BiH, poslanici i delegati Parlamentarne skupštine BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, ministri i zamjenici, rukovodioci institucija i njihovi zamjenici), kojima naknada za ishranu neće biti povećana i iznosiće 6 KM.

Izmijenjena je i odluka o naknadi za prijevoz.

– Na ovaj način se dnevna i sedmična naknada za prijevoz utvrđena na osnovu udaljenosti mjesta rada od mjesta prebivališta zaposlenog zavisno od broja kilometara, povećava za oko 20 posto, počev od 1. septembra ove godine – dodaje se u saopćenju

POSEBAN DODATAK NA PLATU ZA POLICIJSKE SLUŽBENIKE

Vijeće  ministara BiH, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, donio je Odluku o utvrđivanju visine posebnog dodatka na platu policijskim službenicima u policijskim organima Bosne i Hercegovine i državnim službenicima u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu koji obavljaju poslove koji su u neposrednoj vezi sa operativno-istražnim poslovima.

Odlukom se utvrđuje visina posebnog dodatka na platu policijskim službenicima u policijskim organima BiH (Državnoj agencije za istrage i zašitu, Graničnoj policiji BiH i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela) i državnim službenicima u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu koji obavljaju poslove koji su u neposrednoj vezi s operativno-istražnim poslovima.

Uzimajući u obzir rizik, nivo odgovornosti i uslove rada na određenim radnim mjestima, visina dodatka može ići do 40% osnovne plate, odnosno do 50% za one koji su raspoređeni u Jedinicu za specijalnu podršku u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu.

Imenovanim policijskim službenicima, uključujući direktore, zamjenike direktora i pomoćnike direktora policijskih agencija, ne pripada pravo na poseban dodatak u smislu odredaba ove odluke.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.