Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sindikati hnk

Povećane su nam plate, ali 420 KM mjesečno će nam dodatno pomoći

Konvertibilna marka, nacionalna valuta Bosne i Hercegovine
Ilustracija FOTO: PIXSELL

“Isplatom 420 maraka svakog mjeseca u narednih pola godine, predstavljalo bi pomoć u prevladavanju teške ekonomske situacije u kojoj se, nažalost, većina radnika danas nalazi”

Sindikat komunalne privrede FBiH Kantonalni odbor Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), koji zastupa sindikalne organizacije komunalnih poduzeća u ovom kantonu, pozdravio je Uredbu Vlade FBiH kojom poslodavci imaju mogućnost isplate pomoći radnicima u iznosu do 2.520 maraka.

“Isplata pomoći može se vršiti u šest dijelova, a ovim putem iskazujemo nadu da će poslodavci i osnivači komunalnih preduzeća u HNK-u imati razumijevanja i zajednički iznaći mogućnost za isplatu ove pomoći komunalnim radnicima.

Ističemo da je ključni razlog zbog kojeg tražimo isplatu pomoći poskupljenje svih potrošačkih namirnica i standarda života, da u ovom trenutku u pojedinim komunalnim poduzećima imamo takvo stanje da radnici s postojećim plaćama ne mogu izdržati od plaće do plaće, što je poražavajuće”, priopćeno je iz Sindikata.

U određenim iznosima procentualno ili linearno povećali plaće radnicima

Također, kazali su da je određen broj komunalnih preduzeća u HNK-u u proteklom periodu saslušao glas sindikalnih predstavnika i u određenim iznosima procentualno ili linearno povećao plaće radnicima, što pozdravljaju, ali smatraju da ta povećanja moraju biti značajnija.

“Smatramo da su radnici najbitniji resurs, te da se mora iznaći način za isplatu novčane pomoći. Isplatom 420 maraka svakog mjeseca u narednih pola godine, predstavljalo bi pomoć u prevladavanju teške ekonomske situacije u kojoj se, nažalost, većina radnika danas nalazi”, navode iz Kantonalnog odbora HNK-a.

Sindikat podsjeća da radnici u komunalnim poduzećima FBiH trenutno nemaju okvirni kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti komunalne privrede za teritoriju FBiH.

Njim se utvrđuju osnove za zaključivanje kolektivnih ugovora između reprezentativnog sindikata i osnivača komunalnog preduzeća, odnosno nositelja državnog kapitala, kao i pojedinačnih ugovora kod poslodavaca u oblasti komunalne privrede na teritoriju FBiH.

Nisu regulirane visine primanja radnika

Samim tim nisu ni regulirane visine primanja radnika.

“Poslodavci moraju voditi brigu i o zadovoljavanju potreba zaposlenika, poboljšanju socijalnog i ekonomskog položaja, osiguranju prihvatljivih uvjeta rada i kvalitete radnog života, osiguravanju povoljne radne atmosfere i dobrih međuljudskih odnosa, koji utječu na zadovoljstvo zaposlenika”, poručili su iz kantonalnog odbora Sindikata komunalne privrede FBiH.