Vijeće ministara BiH

Povećanje plata u državnim institucijama, za to predviđeno 22 miliona KM

vjekoslav bevanda (1)

Utvrđen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH za 2021.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je na današnjoj sjednici Nacrt zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, koji je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Potvrdio je to novinarima ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, dodajući da će taj dokument, po ustavnoj proceduri, biti proslijeđen Predsjedništvu BiH, koje je ustavni predlagač budžeta.

– Predsjedništvo BiH može izmijeniti Nacrt zakona – pojasnio je Bevanda koji je izrazio nezadovoljstvo zbog činjenice da Nacrt budžeta nije usvojen jednoglasno.

Kazao je da je u okviru budžeta predviđeno i usvojeno i povećanje osnovice, odnosno njeno vraćanje na iznos od 498 KM, i da je za to predviđeno 22 miliona KM. Ovaj nacrt bit će upućen Predsjedništvu BiH.

Ministarstvo finansija i trezora priprema nacrt zakona o budžetu institucija BiH i dostavlja ga Vijeću ministara BiH na utvrđivanje.

Vijeće ministara ga upućuje Predsjedništvu BiH, ovlaštenom za njegovo predlaganje, koje ga potom šalje u Parlamentarnu skupštinu BiH, kako bi se o njemu izjasnila oba doma državnog parlamenta.