Globus

Bojana Beović

Glavna slovenska infektologinja skeptična oko vakcinisanja Sputnjikom V

18/02/2021

U Sloveniji nije uobičajeno da se odobrenje regulatora daje samo uz "političku suglasnost", aludirajući po svemu sudeći na Srbiju i Mađarsku

Glavna slovenska epidemiologinja Bojana Beović skeptično gleda na mogućnost da bi, uz postojeća cjepiva protiv Covida-19 koja se koriste u Sloveniji, moglo biti odobreno i rusko cjepivo Sputnjik V, ocijenivši da bi postupak odobrenja tog cjepiva na razini zemlje bio bitno dugotrajniji i detaljniji.

Beović vodi stručni tim vlade za Covid-19, no uskoro prestaje sudjelovati u toj skupini nakon što je izabrana za predsjednicu Liječničke komore.

Upitana u četvrtak na vladinoj konferenciji za novinare treba li i Slovenija odobriti rusko cjepivo koje već koriste Mađarska i Srbija, a želi ga naručiti i hrvatska vlada, ona je rekla da je cjepivo Sputnjik V vrlo učinkovito, no da je problem u tome što Rusija u nijednoj fazi njegova razvoja nije sudjelovala s međunarodnim organizacijama.

Da bi to cjepivo dobilo dozvolu slovenskog regulatora po njenim bi riječima trebalo proučiti 60-ak hiljada stranica dokumentacije o njegovu razvoju i proizvodnji.

Opcija da bi dobilo odobrenje kao sigurno i učinkovito postoji, ali bi postupak bio bitno dugotrajniji i detaljniji nego za druge lijekove, kazala je Beović, dodavši da u Sloveniji nije uobičajeno da se odobrenje regulatora daje samo uz “političku suglasnost”, aludirajući po svemu sudeći na Srbiju i Mađarsku.

Prethodno je premijer Janez Janša kazao da je bi Slovenija mogla cijepiti i ostalim cjepivima koji su se pojavili na svjetskom tržištu, ali samo ako ih prethodno odobri evropska agencija za lijekove EMA i nacionalni regulator, pri čemu je spomenuo i Sputnik V.

Govoreći o trenutnom stanju epidemije Covida-19 u Sloveniji, Beović je kazala da imunost stanovništva još nije dovoljna, pa će i dalje biti potrebne restriktivne mjere, a veće količine cjepiva Slovenija očekuje tek u travnju.

U Sloveniji je do sada službeno potvrđena zaraza kod skoro 190 tisuća ljudi, ali se procjenjuje da je u kontaktu s virusom zapravo prokuženo najmanje 30 posto stanovništva, no mjere su po njenim riječima i dalje potrebne kako bi se epidemija držala pod kontrolom.

Bez mjera i restrikcija epidemija bi prestala tek kad se prokuži 70 posto stanovništva, pojasnila je.

Dodala je da je u Sloveniji potvrđena prisutnost britanskog soja koronavirusa, ali da vjerojatno ne čini više od dva posto ukupnih zaraza, dok brazilski i južnoafrički soj dosadašnjim načinom analize još nisu nađeni. Britanska varijanta još nema velikog utjecaja na epidemiju Covida-19, no stanje i dalje treba pratiti, a ako epidemiološke krivulje opet krenu prema gore mjere će trebati zaoštriti, kazala je Beović.

U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđena 872 nova slučaja zaraze, te 10 smrtnih posljedica od bolesti Covid-19, objavila je vlada.

Epidemiološka slika i dalje se popravlja jer je broj zaraženih prije sedam dana bio 1386. U bolnicama je trenutno samo 619 covid bolesnika, od čega 117 na intenzivnim odjelima. Do sada je u Sloveniji po podacima ministarstva zdravstva bilo cijepljeno 77.647 osoba, a s dvije doze njih 48.592, prenosi Hina.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.