Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novih šest slučajeva

Povećao se broj zaraženih u Tuzlanskom kantonu, sada ih je ukupno 43

UKC_infektologija-620×330

Na UKC-u Tuzla do sada je testirano 514 osoba

U Tuzlanskom kantonu, prema posljednjim podacima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, potvrđena je zaraza koronavirusom kod ukupno 43 osobe. Posljednjih šest slučajeva otkriveno je nakon testiranja koja su obavljena u utorak uvečer i u srijedu ujutro.

“Obavili smo ukupno 92 testiranja i nalazi su pokazali da je šest osoba pozitivno na COVID-19. U TK su, dakle, otkrivena 43 slučaja zaraze, a prije dva dana imali smo i jedan smrtni ishod 73-godišnje pacijentice iz Brčkog koja je bila hospitalizirana u Medical Institute Bayer“, kazala je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Urađeni su testovi 60 uposlenika UKC-a Tuzla i 50 uposlenika Medical Institute Bayer. Očekuju se testovi i svih preostalih uposlenika ove dvije pomenute ustanove, a kada je riječ o UKC-u Tuzla, za sada je registrovana zaraza kod tri uposlenika.

„Prije dva dana utvrđena je zaraza kod uposlenice Klinike za dječije bolesti koja je prije otkrivanja zaraze bila na bolovanju, te još dva slučaja na Klinici za kožne bolesti“, pojasnila je ministrica Čolić.

U TK su aktivna tri klastera. Klaster MIB broji 31 zaraženu osobu, klaster Srednja Špionica 11, a klaster Lukavac jednu pacijenticu koja je ujedno i nulti pacijent.

U izolatoriju Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla nalazi se 14 pacijenata, pet je smješteno u MIB-u, jedna osoba iz klastera Srednja Špionica je hospitalizovana u Brčkom, jedna zaražena osoba je prevezena u Banju Luku, dok je njih 21 u kućnoj izolaciji i njihovo zdrastveno stanje se intenzivno prati.

U Zavodu za mikrobiologiju UKC-a Tuzla do sada je obavljeno ukupno 514 testiranja.