press vlade ks

Nenadić: Od 18. marta na biro prijavljeno novih 608 osoba; Pilav: Od jučer još četvoro zaražih

nenadic pilav

Nenadić je danas na pres-konferenciji Vlade i Kriznog štaba KS-a naglasio da su uradili mnogo na osiguranju preduvjeta za borbu protiv koronavirusa, da su proširili kapacitete izolatorija te da su spremni da u roku od pet do šest sati stave u funkciju 2.000 novih smještajnih kapaciteta

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić istakao je se u Službu za zapošljavanje od 18. marta do danas prijavilo novih 608 osoba koji su ostali bez posla, a da taj broj u zadnja 24 sata iznosi 66.

Nenadić je danas na pres-konferenciji Vlade i Kriznog štaba KS-a naglasio da su uradili mnogo na osiguranju preduvjeta za borbu protiv koronavirusa, da su proširili kapacitete izolatorija te da su spremni da u roku od pet do šest sati stave u funkciju 2.000 novih smještajnih kapaciteta.

Naglasio je da su osigurali formiranje karantena u kojima trenutno boravi 18 osoba koje su se nedavno vratile iz Italije, kao i osobe koje ne budu poštivale mjere samoizolacije.

Dodao je da su osigurali i snabdijevanje medicinskom i zaštitnom opremamo u saradnji sa UNDP-ijem i državnim nivoom, te da u narednom periodu očekuju i dodatne respiratore.

Poručio je domaćim proizvođačima zaštitne opreme da se prijave na javni poziv UNDP-a kako bi se što više sačuvala radna mjesta u KS-u.

Govoreći o paketu ekonomskih mjera, kazao je da moraju sačekati da ih prvo usvoji Vlada FBiH od kojih direktno zavisi i paket mjera u KS-u.

Istakao je da je Štab civilne zaštite KS-a uradio svoj dio posla te da se pridržavaju naredbi koje je propisala FBiH.

Zahvalio je građanima KS-a, jer se broj osoba koji ne poštuju izolaciju smanjuje, te je naglasio da su građani konačno shvatili ozbiljnost situacije.

Ministrica rada i socijalne politike KS-a Jasna Agić je potvrdila da isplate svih socijalnih davanja neće biti dovedene u pitanje, te da će po odluci Vlade KS biti i povećana sa 600 KM na 700 i da će se primjenjivati od aprila.

Također je zamolila poslodavce da poštuju preporuku vlasti Federacije BiH za reorganizaciju rada, odnosno, da proces rada za roditelje koji imaju djecu starosti do 10 godina bude prilagođen roditeljima.

Pilav: Rok za samoizolaciju istekao za 1.350 građana

Predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo Aida Pilav danas je, na zajedničkoj pres-konferenciji Vlade i Kriznog štaba KS, rekla da je jučer testirano 49 sugrađana, a od toga su četiri osobe pozitivne. Time je u Kantonu Sarajevu broj pozitivnih na koronavirus 28.

Izrečena mjera samoizilacije je izdata za 1.918 osoba, a od toga je rok za samoizolaciju istekao za 1.350 građana.

U KS-u do sad je testirana 321 osoba te da 17 mobilnih timova kontinuirano radi na testiranjima koja su utvrđena po medicinskim i epidemiološkim indikacijama.

Pilav je kazala da mobilni timovi prilikom obilaska, osobu koja je bila naručena za testiranje, nisu zatekli na kučnoj adresu, te skrenula pažnju građanima da budu odgovorni, jer su mobilizirani svi zdravstveni resursi.

– Hospitalizirano je pet osoba. Radi se o srednje-teškoj zdravstvenoj slici, niko nije priključen na respirator i doktori su zadovoljni njihovim stanjem – istakla je Pilav.

Po njenim riječima, ima dovoljno lanboratorijskih testova, te da je u subotu stigao kontigent i nema mjesta za zabrinutost. Preporučila je da se i dalje nose maske i rukavice, jer time građani štite i sebe i druge.

U zdravstvenim ustanovama je broj dolazaka ograničen, ali građanima su uvijek na usluzi telefoni u domovima zdravlja, hitna pomoć radi 24 sata, a produženo je i radno vrijeme domovima zdravlja do 22.00 sata.

– Svi koji imaju epidemiološku vezu s onima u samoizolaciji, moraju da poštuju standarde, da ne izaze iz kuća, to je jako značajna mjera i to je ono što može zadržati cirkulaciju virusa – zaključila je Pilav.