Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vlada sbk

Povećat će plate budžetskim korisnicima i podići kredit od 40 miliona KM

vlada sbk
FOTO: Fena

– Prvi razlog za rebalans je planirano kreditno zaduženje u iznosu od 40 miliona maraka, a drugi je usklađivanje, odnosno rast osnovica zaposlenim u javnim sektoru koji se finansira iz budžeta SBK – kazala je Plavčić

Nakon prošlogodišnjeg usklađivanja osnovice plate za korisnike budžeta Srednjobosanskog kantona, te boljeg punjenja budžeta od očekivanog u prvom kvartalu ove godine, iz Vlade SBK najavili su rebalans budžeta i novo povećanje osnovice.

Kantonalna ministrica finansija Mirjana Plavčić kazala je kako će se raditi na usklađivanju osnovice s federalnom.

– Ministarstvo finansija i Vlada imaju dva osnovna razloga za pokretanje procedure rebalansa budžeta. Uputili smo dopis svim budžetskim korisnicima da se obrate određenim zahtjevima tamo gdje su potrebne neznatne korekcije. Prvi razlog za rebalans je planirano kreditno zaduženje u iznosu od 40 miliona maraka, a drugi je usklađivanje, odnosno rast osnovica zaposlenim u javnim sektoru koji se finansira iz budžeta SBK – kazala je Plavčić.

“Ostali smo dosta ispod FBiH”

Ona je podsjetila da je Federacija BiH prilično kasno dobila budžet za 2024. godinu.

– Ostali smo dosta ispod FBiH, koja je u zadnjem momentu u zakonskom roku usvojila budžet, tako da nije bilo vremena za usklađivanje, pa ćemo iskoristiti ovu priliku da bismo uskladili osnovice u našem kantonu s osnovicama u FBiH – kazala je Plavčić.

Prvi sastanak s predstavnicima sindikata korisnika budžeta najavljen je za utorak.

Kantonalni premijer Tahir Lendo kazao je kako će se pokušati naći optimalno rješenje.

– Mislim da ćemo otvoriti važnu priču sa sindikatima da sustignemo osnovicu u Federaciji negdje od 1. jula. Otvorit ćemo pregovore, vidjeti šta se može najoptimalnije postići i doći do nekih zajedničkih rješenja za rebalans i planirati još određene korekcije jer znate da smo krenuli u proceduru kreditnog zaduženja – rekao je Lendo.