BiH

Sarajevo

Povišen krvni tlak faktor rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti

30/09/2019

Važna je fizičku aktivnost, kao i pravilna ishrana koja podrazumijeva konzumiranje crvenog mesa jednom do dva puta sedmično, kao i ribe i piletine te dosta voća i povrća

Odbor za kardiovaskularnu patologiju Odjeljenja medicinskih nauka Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine okupio je danas u Sarajevu stručnjake na međunarodnom simpoziju, u okviru obilježavanja Svjetskog dana srca.

Predsjednica Odbora Senka Dinarević – Mesihović kazala je za novinare da statistika pokazuje da Bosna i Hercegovina odgovara evropskom, pa i svjetskom prosjeku po broju oboljelih od kardiovaskularnih bolesti.

Po njenim riječima, važna je prevencija za koju kaže da počinje od najranije životne dobi. Bitno je dobre navike i zdrav način života prenijeti na potomke. Time se odgađa mogućnost nastanka infarkta miokarda ili moždanog udara. Na krvne sudove novorođenčeta utječe pravilan način ishrane trudnice i njen dentalni status.

Važna je fizičku aktivnost, kao i pravilna ishrana koja podrazumijeva konzumiranje crvenog mesa jednom do dva puta sedmično, kao i ribe i piletine te dosta voća i povrća. Ukazano je i na potrebu godišnjeg kontroliranja kardiovaskularnog sistema, posebno u stresnom vremenu kakav živimo.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pilav naglašava da je i povišeni krvni tlak (hipertenzija) jedan od faktora rizika u nastanku kardiovaskularnih oboljenja, treba ga redovito kontrolirati. Zabrinjavajućim se smatra podatak da kod nas 40 posto odraslog stanovništva ima taj problem.

– S javno-zdravstvenog aspekta, to je alarmantan podatak. Poruka je da se redovito kontrolira (mjerenje krvnog tlaka) da bismo na vrijeme počeli da djelujemo – naglasila je. Dodaje da nekontrolirana hipertenzija u starijim godinama može utjecati na rad srca, bubrega i drugih organa.

Sudionici stručnog skupa nazvanog ‘Srce i….’ informirali su se o najnovijim dostignućima i načinima prevencije kardiovaskularnih bolesti, a znanje bi trebalo da primjenjuju u radu sa svojim pacijentima.

Odbor za kardiovaskularnu patologiju Odjeljenja medicinskih nauka Akademije nauka i umjetnosti BiH tradicionalno obilježava Svjetski dan srca (29. septembar), promovira prevenciju nastanka kardiovaskularne bolesti. Faktori rizika su povišen krvni tlak, pušenje, konzumacija alkohola, pretilost, nedovoljna fizička aktivnost.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.