Kantonalni sud Sarajevo

Nišiću uslovna kazna zatvora zbog pomaganja Sefiću prilikom bijega

suad nisic (1)

On je tokom postupka tvrdio da nije znao da je Golf koji je parkiran iza njegove kuće, učestvovao u saobraćajnoj nesreći

Saud Nišić osuđen je danas u Kantonalnom sudu u Sarajevu na uslovnu kaznu od godinu i šest mjeseci, s rokom kušnje od tri godine zbog pomaganja Sanjinu Sefiću da sakrije vozilo kojim je u oktobru 2016. usmrtio studentice Selmu Agić i Editu Malkoč.

Presuda je uslijedila nakon što je Sud prihvatio sporazum o priznanju krivnje koji je Nišić sklopio sa sarajevskim Tužilaštvom.

Na ovom ročištu Nišić je još jednom umalo zaplakao i uputio izvinjenje porodicama nastradalih djevojaka. Tužiteljica Jasminka Knežević podsjetila je na SMS poruke koje su razmjenili Nišić i Sanjinova sestra Sara Sefić. U jednoj od njih ona Nišića pita kako će za ključeve Sanjinovog auta, te dodaje da se moraju pomagati jer su drugovi. Također mu sugeriše da naspe gorivo i skloni vozilo njenog brata. Tužiteljica je istakla da se Nišić popravio u zatvoru i da je sad uzoran zatvorenik (u KPZ poluotvorenog tipa u Ustikolini šiša ostale zatvorenike i namjerava kad odsluži 9-godišnju kaznu zbog otmice i ucjene da otvori frizerski salon).

Iako je u prvostepenom postupku Nišić, kao i ostali Sefićevi pomagači, oslobođen krivnje, ipak se nakon što je Vrhovni sud FBiH ponovo vratio predmet Kantonalnom sudu, odlučio na sporazumno priznanje krivnje.

On je tokom postupka tvrdio da nije znao da je Golf koji je parkiran iza njegove kuće, učestvovao u saobraćajnoj nesreći.

Sefić se tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, u Ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, Golfom 6 usmrtio studentice.