Druženje s pacijentima na Neurološkoj klinici povodom Dana multipla skleroze

neuroloska klinika

Druženjem sa pacijentima na Neurološkoj klinici i Univerzitetski klinički centar (UKCS) pridružio se obilježavanju Dana oboljelih od multipla skleroze (MS).

Fata Bahtijarević iz Udruženja oboljelih od multipla skleroze Kantona Sarajevo kazala je Feni da je Udruženje tom prilikom uručilo laptop za potrebe Savjetovališta za multipla sklerozu Neurološke klinike, a stručnjaci iz te oblasti pacijentima su pokušali pomoći savjetima i sugestijama da im život sa MS bude lakši.

Po njenim riječima, evidentan je povećan broj oboljelih od multipla skleroze, ali tačan uzrok za to nije poznat. Tako je u Udruženju u KS samo u prva dva mjeseca ove godine registrirano, kaže ona, šest novih članova. Ističe da kantonalno udruženje trenutno broji 330 članova, a pretpostavlja se da ih je u Kantonu Sarajevo mnogo više.

neuroloska klinika1

Multipla skleroza (MS) je progresivna i degenerativna bolest koja pogađa centralni živčani sustav, uključujući mozak, optički živac i kralješničku moždinu, a kvalitetnom suradnjom ljekara i oboljelih može se umnogome poboljšati kvaliteta života oboljelih.

Stručnjaci upozoravaju da je važno na vrijeme uočiti simptome među kojima su slabljenje vida, kratkotrajna slabost u ekstremitetima, ali i slabije pamćenje i koncentracije te učestala depresija.