Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Povući odluku o referendumu ili će to SAD sa svojim partnerima riješiti”

maureen-cormack

Najaktuelnija tema u Bosni i Hercegovini, ali i međunarodnoj zajednici, trenutno je odluka Narodne skupštine RS o referendumu o radu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine u Republici Srpskoj.

O tome kakav će biti odnos međunarodne zajednice, hoće li i kakvih sankcija biti za RS, za Radio Slobodna Evropa govorila je ambasadorka SAD u BiH, Maureen Cormack.

[pull_quote_right]Republika Srpska ima svako pravo da održi referendum, ali samo referendum za koji ima kompetencije[/pull_quote_right]

“Ono što se jučer dogodilo u Republici Srpskoj, a to je odluka o referendumu, je aktivnost koja je antidejtonska i antiustavna i predstavlja zaista prijetnju za sve građane u ovoj zemlji, predstavlja prijetnju boljoj budućnosti ove zemlje, koja bi značila prosperitet, otvaranje novih radnih mjesta i bolje okruženje za buduće generacije”, kazala je ambasadorica Cormack.

Na pitanje kakav je odnos međunarodne zajednice prema onome što je uradila Narodna skupština RS, te hoće li biti sankcija i prema kome će te sankcije biti okrenute, Cormack je kazala:

“Moram reći da je cijela euroatlantska zajednica ujedinjena u svojem djelovanju. Ono što treba da uradimo sada, također je da zajedno radimo i da budemo partneri da bismo sankcionirali ljude koji su krivi zbog onog što se dogodilo jučer. Pošto se radi o ozbiljnim odlukama, odlukama koje utiču na živote ljudi, vode se ozbiljni razgovori. Niko ne želi donijeti brzoplete odluke.”

“Ono što treba učiniti jeste da lideri u Republici Srpskoj treba da povuku i ponište ono što je jučer urađeno, a to se odnosi na referendum, jer je to antidejtonski i antiustavno. Oni treba da omoguće Bosni i Hercegovini da ide putem kojim je krenula i kojim već ide, za koji su i oni rekli da su njemu posvećeni. A ako se to ne dogodi, onda ćemo svi mi, SAD i drugi naši partneri, morati poduzeti pravne zakonske mjere da bi se to riješilo.”

“Republika Srpska ima svako pravo da održi referendum, ali samo referendum za koji ima kompetencije. Pitanje na koje se odluka o referendumu odnosi nije pitanje koje spada u kompetencije vlasti Republike Srpske, nego predstavlja direktno osporavanje vladavine zakona, pravne države, državnih institucija, a svaka država, da bi bila uspješna i da bi imala vladavinu zakona, mora to poštivati”, kazala je između ostalog ambasadorica Cormack.