Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović zabrinut zbog odluke Doma naroda BiH

kavazovic

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini izražava duboku zabrinutost saznanjem da je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) usvojio zakon kojim se građanima BiH ograničavaju prava i sloboda biranja i promjene mjesta boravka i prebivališta – kazao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović povodom jučerašnjeg usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH u Domu naroda PSBiH.

Istakao je da su mnogi muslimani Bošnjaci uznemireni zbog činjenice da bi im ovim Zakonom moglo biti onemogućeno pravo na prijavu boravka i prebivališta na zemlji svojih djedova i očeva.

Po njegovim riječima, zakon se usvaja u vrijeme intenzivnijih napada i provokacija bošnjačkih povratnika na području Republike Srpske (RS), a posljednji najmonstruozniji primjer je brutalno fizičko zlostavljanje Nermina Hanifića iz Kotor Varoši i urezivanje znaka “četiri S” na njegovom tijelu.

– Ova barbarska okrutnost i zastrašujuća poruka Bošnjacima mora rezultirati mobilizacijom svih snaga kako bi se inspiratori i akteri ovog groznog zlodjela otkrili i procesuirali – rekao je Kavazović.

Dodao je da je, osim fizičkog zlostavljanja i maltretiranja povratnika, naročito zabrinjavajuće da se kroz institucije sistema i usvajanjem nepravednih zakona stvara zakonski okvir za diskriminaciju ljudi.

Naglasio je da Islamska zajednica očekuje da politički i državni predstavnici, naročito oni koji na izborima traže glasove Bošnjaka, bez oklijevanja ispune preuzeti emanet te odlučno i beskompromisno zaštite bošnjačke interese i onemoguće sistemsku diskriminaciju povratnika.

Islamska zajednica podsjeća da se ovim Zakonom, na što je upozoravala i tokom 2013. i 2014. godine, podriva suština Dejtonskog sporazuma, jer je jedan od glavnih stubova Mirovnog sporazuma povratak prognanih i kreiranje ambijenta za održiv povratak.

Također, sloboda kretanja i boravka jedno je od temeljnih ljudskih prava i sloboda u demokratskom svijetu te je stoga nerazumljivo da se u demokratskom društvu može usvojiti jedan tako diskriminirajući zakon i da politički subjekti i civilno društvo nemaju dovoljno snage da se suprotstave takvim politikama, saopćeno je iz Kancelarije reisu-l-uleme Kavazovića.