USK

Požar i nemiri u kampu “Lipa”, zaposleno osoblje napustilo lokaciju

Ovo je užasan dan za sve nas, kako za migrante i izbjeglice, tako i za stanovništvo Unsko-sanskog kantona, ali i državu Bosnu i Hercegovinu, riječi su Petera van der Auweararta

Zaposlenici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i zaštitarske agencije napustili su Prihvatni kamp “Lipa”, nakon što je došlo do požara u boravišnim šatorima i velikog nezadovoljstva više od 1.300 korisnika usluga kampa na ovom lokalitetu.

Incidentu je prethodila najava izlaska zaposlenog osoblja zbog neuslovnosti kampa za zimske uslove i saopštavanje te odluke migrantima i izbjeglicama.

Policija Unsko-sanskog kantona (USK) i Vatrogasna jedinica Bihać stavili su situaciju pod kontrolu u posljednjih sat vremena, dok se određeni broj donedavnih korisnika usluga kampa već uputio prema Bihaću, koji je od lokaliteta Lipa udaljen tridesetak kilometara.

-Ovo je užasan dan za sve nas, kako za migrante i izbjeglice, tako i za stanovništvo Unsko-sanskog kantona, ali i državu Bosnu i Hercegovinu. Pokušali smo na sve načine izbjeći ovaj scenario, međutim ovaj put nismo imali adekvatnu podršku nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini. Korisnicima usluga jutros je podijeljen doručak i neke životne neophodnosti, te su obaviješteni o svemu što se događa. Primorani smo napustiti ovu lokaciju, međutim spremni smo pomoći na bilo koji drugi način – izjava je šefa Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Petera van der Auweararta.

U toku je i vanredna sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona, a u toku dana očekuje se i reakcija Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.