BiH

grdonačelnik traži pomoć

“Požar kod Neuma nije pod kontrolom, bez zračne podrške teško ćemo odbraniti naseljena mjesta”

03/08/2022

Oružanim snagama (OS) BiH upućen je još u utorak večer zahtjev za pomoć u gašenju požara iz zraka helikopterom ali načelnik Neuma navodi kako još odgovora nisu dobili, odnosno čeka se odluka Predsjedništva BiH

Požar na području Neuma i dalje je aktivan i nije pod kontrolom te ako ne dobijemo zračnu potporu teško da ćemo moći odbraniti naseljena mjesta, kazao je u razgovoru za Fenu načelnik Neuma Dragan Jurković.

– Požar se opet aktivirao u selu Papratnica i širi se prema kućama. Nadam se da ćemo to uspjeti sanirati, ali jak vjetar tu liniju brzo pomjera i teško ćemo obraniti da to ne ode dalje prema Zelenikovcu i Hutovu bez potpore iz zraka – podvukao je Jurković.

Ističe kako je teško procijeniti kolika je toga do sada opožareno, ali da se radi o jako velikoj površini, iako je požar buknuo u utorak.

– Ne možemo još govoriti o konkretnim brojkama, ali u jako kratkom vremenu, u 24 sata opožarena je jako velika površina. Najviše štete požar je napravio maslinicima, stradalo je više od 60 posto maslina u ovom neumskom zaleđu – naglasio je Jurković.

Oružanim snagama (OS) BiH upućen je još u utorak večer zahtjev za pomoć u gašenju požara iz zraka helikopterom ali načelnik Neuma navodi kako još odgovora nisu dobili, odnosno čeka se odluka Predsjedništva BiH.

– Nadam da će se odluka donijeti u skorije vrijeme i da ćemo dobiti pozitivan odgovor, odnosno da će helikopter doći i pomoći u gašenju požara, inače bismo mogli imati jako tešku situaciju na terenu – kazao je Jurković.

Dodaje također kako je Neum za pomoć već kontaktirao i Republiku Hrvatsku.

– Oni isto imaju velika požarišta oko Šibenika i tamo su jučer bili svi kanaderi i air traktori, ali ako se otvori mogućnost da dođe jedan kanader, obećali su poslat ga ovdje nama u Neum – dodao je Jurković.

U ostalim mjestima HNK-a gori raslinje i trava

Što se tiče ostalih požara na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, u Mostaru, Čapljini, Jablanici i Prozor-Rami gorjela je trava i nisko raslinje.

Požari na Borcima i Glavatičevu kod Konjica lokalizirani su i pod kontrolom. Na terenu su vatrogasci, mještani i djelatnici Šumarstva koji će dežurati do daljnjega.

Komandir čitlučkih vatrogasaca Silvio Ostojić potvrdio je za Fenu kako na području Čitluka trenutno nema aktivnih požara.

U ZHK-u u utorak pet požara

Prema posljednjim informacijama Federalnog operativnog centra, na području Zapadnohercegovačkog kantona prijavljeno je ukupno pet požara tokom utorka, i to tri u Ljubuškom i dva u Grudama.

Riječ je o požarima gdje je također gorjela trava i nisko raslinje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.