Crna hronika

TUŽILAŠTVO BIH

Predložen pritvor za Edvina Imamovića, Emira Begića i Emira Subašića

03/08/2022
FOTO: Ilustracija

Osumnjičeni su za krivično djelo organiziranog kriminala u vezi sa krivičnim djelom neovlaštenog prometa opojnih droga i pranja novca iz Krivičnog zakona BiH

Postupajući tužilac Tužilaštva BiH, nakon što je u prisustvu advokata ispitao osumnjičene, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za trojicu osumnjičenih koji su lišeni slobode u akciji MUP-a KS, na području Sarajeva i okoline.

Osumnjičeni su za krivično djelo organiziranog kriminala u vezi sa krivičnim djelom neovlaštenog prometa opojnih droga i pranja novca iz Krivičnog zakona BiH.

Tužilac Tužilaštva BiH podnio je detaljno obrazložen prijedlog pritvora za osumnjičene državljane BiH rođene u Sarajevu Edvina Imamovića (1989), Emira Begića (1992) i Emira Subašića (1989).

Mjera pritvora zatražena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

U okviru istražnih i operativnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da su se osumnjičene osobe duže vrijeme na području Sarajeva i šire bavila neovlaštenom proizvodnjom i prometom opojnih droga, kao i krijumčarenjem opojnih droga iz susjednih zemalja radi dalje preprodaje u Bosni i Hercegovini, te dalje distribucije prema ilegalnom narko-tržištu zemalja Evropske unije i na taj način sticale nezakonitu imovinsku korist.

Prilikom pretresa pronađene su i privremeno oduzete ručne bombe, pištolji sa pripadajućim okvirima i određena količina municije, poluautomatska puška sa preklopnim kundakom, veća količina opojnih droga “marihuana” i “spid”, više mobilnih telefona, digitalne vage, veća suma novca, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Prijedlog pritvora upućen je Sudu BiH, gdje se očekuje zakazivanje ročišta po prijedlogu tužilaštva.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.