Požari na Čvrsnici i Prenju (Rujište), očekuje se pomoć helikoptera OS BiH

helikopter_OSBiH

Aktivni su šumski požari na planinama Čvrsnici i Prenju (Rujište), navodi se u izvanrednoj informaciji o stanju na požarištu u podne Operativnoga centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

Požar na lokalitetu Drežnica-Batačke lazine, na padinama planine Čvrsnice, spušta se jednim dijelom prema Drežanjskoj dolini. Gori šuma munike i bukve i niskog raslinja na nepristupačnom i dijelom miniranom terenu.

Na Rujištu i dalje gori, jednim dijelom iznad vikend naselja gdje DVD Rujište i PVP Mostar brane naselje i djeluju u dostupnim dijelovima, a na drugom kraku vatra se širi u smjeru Zijemalja i prema Vilinom klancu.

Na požarištu je velika koncentracija dima što otežava sagledavanje kompletne situacije. Također, na terenu su i djelatnici Šumarstva “Srednje-Neretvanjsko” koji gase vatru na dijelovima koji nisu minirani i koji su pristupačni.

U popodnevnim satima očekuje se pomoć helikoptera Oružanih snaga za djelovanje na nepristupačnim dijelovima.

Od 08:05 do 09:30 sati u Čitluk polju gorjela je trava ,nisko raslinje i dio vinograda.

Od 09:55 do 10:45 sati u mjestu Ograđenik gorjela trava i nisko raslinje.

U ostalim općinama Županije, trenutno nema zabilježenih požara.

Helikopter Oružanih snaga BiH gasi požare kod Drvara

Hercegbosanska županija ponovno je suočena s većim intenzitetom požara. Jedan od njih je i požar kod Drvara oko kojega su požari na tri lokacije, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Livno.

U nedjelju je helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine gasio požar koji je prijetio naselju Podovi i visokoj ekonomskoj šumi.

Požar kod Drvara i dalje je aktivan, vatrena linija duga je više desetaka kilometara, helikopter je u ponedjeljak nastavtavio gasiti požar.

Također, požar je aktivan na području Jadovnika koji se i dalje širi.

Na području Kamenice kod Drvara požar je lokaliziran, dok se požar na području Zvizdaje kreće u smjeru Bosanskog Grahova i Drvara, a teren je miniran, rekao je načelnik Drvara Goran Broćeta.

Požare kod Drvara u subotu je obišao predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Jozić.

Požar između Glamoča i Kupresa na području Vitoroga kontroliraju djelatnici šumarija iz te dvije općine kako požar ne bi ušao u visoku šumu.

Na predjelu Paklina iznad Šujice gori trava i nisko raslinje. U nedjelju je u livanjskog općini iznad sela Lipa i Čuklić u podnožju Kamešnice izbio požar koji je ugasilo Vatrogasno društvo iz Livna i na tom mjestu gorjela je trava.

Prema informacijama iz Operativnog centra županijske Civilne zaštite na području naselja Bastasi, između općina Bosansko Grahovo i Livno požar je i dalje aktivan. U nedjelju je u tom požaru izgorjela štala i sijeno.