Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Požari u Ljubinju pod kontrolom, mještani se nadaju mirnoj noći

ljubinje pozar

Nakon žestoke borbe s vatrenom stihijom na području Općine Ljubinje, gdje je opožareno 20 posto teritorije, požarišta su konačno stavljena pod kontrolu, te bi, prema stanju s terena, nakon pet dana ovo trebala biti prva mirna noć, javlja Anadolu Agency(AA).

Načelnik Općine Ljubinje Darko Krunić ističe da je nakon pet dana borbe s vatrom, situacija na požarištu konačno pod kontrolom.

“Od jutros je helikopter OS BiH dejstvovao u dva navrata i imao 15 naleta sa ispustima. Sad trenutno oni odmaraju, jer, zbog temperature, ne mogu da polijeću i oni će opet oko 5 sati ići u izviđanje i na tom dijelu požarišta da dejstvuju. Zasad su ostala požarišta pod kontrolom i mislim da ne bi trebalo biti problema. Ako večeras helikopter to uspije spriječiti, onda nakon pet dana borbe ulazimo u mirnu noć”, kazao je načelnik Krunić.

Načelnik Općine Ljubinje Darko Krunić ističe da je nakon pet dana borbe s vatrom, situacija na požarištu konačno pod kontrolom.

Brigadni general OS BiH i zamjenik komandanta operativnih komandi za operacije OS BiH Mirsad Ahmić ističe da su pripadnici oružanih snaga u skladu s odlukom Predsjedništva BiH od jučer angažovani na ovom terenu. U sastavu jedinica OS nalaze se helikopter OS i pripadnici pješadijskog batoljona iz IV pješadijske brigade.

“Zajedno s predstavnicima lokalne zajednice, obišli smo teren i utvrdili da vojnici OS BiH zajedno s pripadnicima civilne zaštite i vatrogasnih jedinica, lokalizuju taj požar. Očekujemo da ćemo u poslijepodnevnim satima imati bolje stanje. Nastavit ćemo s angažmanom i helikoptera OS BiH u rejonu koji se nalazi bliže naseljenom mjestu. Međutim, stanje na terenu ukazuje da ljudski životi i materijalna dobra nisu ugroženi. Kontroliše se taj požar i očekujemo dobre rezultate”, kaže general Ahmić.

Brigadni general OS BiH i zamjenik komandanta operativnih komandi za operacije OS BiH Mirsad Ahmić ističe da su pripadnici oružanih snaga u skladu s odlukom Predsjedništva BiH od jučer angažovani na ovom terenu.

Major Vladimir Vujović iz pješadijske brigade u Bileći ističe da je na rejonu sela Pustpusi angažovano 15 vojnika OS BiH koji gase požarište i da je on optimističan kad je u pitanju ova akcija.

“Zbog raslinja koje je veoma gusto, teško se može prići samom požaru pa se pale kontra vatre, ali nadam se da će stanje za dva-tri sata biti puno jasnije i da bi vatra trebala da se stavi pod kontrolu”, kazao je major Vujović.

Direktor Civilne zaštite RS-a Mile Međed ističe da su nanesene ogromne štete, ali da, srećom, u ovom ogromnom požaru koje ne pamte mlađe generacije ipak nije bilo ljudskih žrtava.

Izgorjela su dva groblja u selu Bančići, jedna štala u selu Ždrijelo zajedno sa stokom koja se nalazila u njoj, te ogromna prostranstva Općine Ljubinje.

Požarišta su konačno stavljena pod kontrolu, te bi, prema stanju s terena, nakon pet dana ovo trebala biti prva mirna noć.

“Opožareno je 20 posto teritorije. Ono što je dobro, jeste da nije bilo ljudskih žrtava”, ističe Međed.

Šef službe Civilne zaštite Ranko Radić naglašava da su na terenu svi vatrogasci, mještani, šumari, lovci, volonteri.

“Dolazili su ljudi iz Banjaluke, Gacka, Trebinja, Nevesinja. Imali smo pomoć iz Federacije, kolega iz Stoca. Ima pomoći sa svih strana, ali kakav je teren ovdje, vrlo je teško pomoći”, ističe Radić u nadi da će večeras biti mirna noć za mještane sela Pustipusi i Obzir.