borba traje

Požari u Mostaru, Konjicu i Prozoru i dalje aktivni

pozar (2)

U općini Konjic aktivni su požari i na Vrabču i Nevizdračkom potoku, kao i požar na rubu borove šume iznad naselja Kostajnica

Na području Mostara, Konjica i Prozora/Rame i dalje je aktivno nekoliko požara, a pomoć u gašenju tokom dana trebao bi pružiti i helikopter Oružanih snaga BiH.

Iz Operativnog centra civilne zaštite HNK izvijestili su kako je helikopter OSBiH u subotu djelovao na sjevernom području Mostara, i to u jutarnjim satima iznad naselja Kuti prema Pločnu, a zatim na gašenju požara na potezu Podporim-Ruište-Herceg vrelo, kako bi se usporilo širenje požara prema Parku prirode Ruišta. Požar nije stavljen pod kontrolu, ali je djelovanjem helikoptera usporeno njegovo širenje. Na tom području i danas se očekuje pomoć helikoptera OSBiH, shodno situaciji na terenu. Kako je istaknuto, trenutno nema opasnosti po obližnja naselja i stanovništvo (vikend naselje Ruišta i naselja Kuti i Livač).

Požar u mjestu Ovčari u općini Konjic, koji se proširio prema naselju Galjevo, stavljen je pod kontrolu ali je još uvijek aktivan. Na gašenju tog požara u subotu su angažirana i tri air traktora iz Crne Gore.

U općini Konjic aktivni su požari i na Vrabču i Nevizdračkom potoku, kao i požar na rubu borove šume iznad naselja Kostajnica.

U općini Jablanica još uvijek je aktivan požar koji je izbio 10. aprila u blizini sela Glodnica, a koji se proširio na strme padine u pravcu Bokševice te zahvatio područje koje je sumnjivo na kontaminiranost minama. Vatrogasci su na terenu i stalno prate situaciju.

Obzirom da se radi o jako strmom terenu, postoji mogućnost da budu ugrožene kuće u naselju Glodnica. Požarna linija trenutno je u padinama iznad naselja Falanovo Brdo i Kostajnica, koja pripadaju općini Konjic.

“Trenutno nisu u opasnosti kuće, ali postoji opasnost ugrožavanja dalekovoda, metalne konstrukcije. Ukoliko dođe do promjene u pravcu duvanja vjetra može biti ugroženo naselje Glodnica, prije svega od kotrljanja užarenog kamenja koje za sobom u kratkom vremenskom periodu može da formira požarnu liniju niz kosinu do samih kuća”, navode iz Operativnog centra.

Na području općine Prozor- Rama zabilježeni su požari na lokalitetima Grevići, Parcani, Gornje Brajke, Blace i Klek. Ti požari su aktivni i pod nadzorom, navodi se u saopćenju.