Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcija iz "ns"

Pozder: Blok 7 i zvanično je nelegalno vođen projekt – tražit ćemo krivičnu odgovornost

blok 7 (1)

Podsjećam, Vlada FBiH se za projekt Termoblok 7 zadužila 1,8 milijardi, a dosad je utrošeno blizu 300 miliona KM

Državna pomoć u vidu garancije za kredit za Blok 7 Termoelektrane Tuzla je nezakonita. Ta informacija zvanično je objavljena i u Službenim novinama Federacije BiH. Nezakonitost je utvrdilo Vijeće za državnu pomoć BiH koje je također naložilo Federalnom ministarstvu finansija da preduzme mjere za povrat nezakonito dodijeljene pomoći. Državna pomoć ogledala se u činjenici garancije koju je Ministarstvo finansija FBiH dalo Elektroprivredi za dizanje kredita za izgradnju Termobloka 7.

Tim povodom oglasila se Nasiha Pozder, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH.

„Na jednoj od prvih sjednica Parlamenta FBiH u ovom sazivu, u martu 2019., samo Klub zastupnika Naše stranke nije bio za to da se da garancija na kredit za izgradnju Termobloka 7. Tražili smo da se zahtjev za državnom pomoći usaglasi sa zahtjevima Energetske zajednice. To nije urađeno. Upravo to je bio glavni razlog zašto je garancija na kredit proglašena nelegalnim vidom državne pomoći.

Upozoravali smo na pogubnost ugovora za gradnju Termobloka, pozivali na njegov prekid i medijaciju kojom se moglo vratiti uloženo. Vlada FBiH je imala gotovo četiri godine da popravi stvar, ali je svjesno srljala u dublju propast.

Nasiha Pozder / FOTO: Facebook

Podsjećam, Vlada FBiH se za projekt Termoblok 7 zadužila 1,8 milijardi, a dosad je utrošeno blizu 300 miliona KM. Taj novac je najvjerovatnije izgubljen. Sve će zavisiti od procesa raskida ugovora s kineskim partnerom s kojim se Vlada FBiH upustila u gradnju Termobloka 7. Ključna će biti arbitraža. Dosad u procesima arbitraže nismo dobro prolazili. Pomenut ću samo skoro 40 miliona koje smo izgubili u procesu arbitraže za Hidroelektranu Vranduk.

Osim gubitka novca, posljedice će biti negativne po cijeli energetski sektor a posebno za građane Tuzlanskog kantona jer nije ništa urađeno na postojećim termoblokovima u cilju smanjenja zagađenja koje stvaraju. Sve to se dešava dok se najavljuje najveća energetska kriza na svjetskom nivou uzrokovana agresijom Rusije na Ukrajinu.

Za sve su direktno odgovorni Vlada FBiH, a posebno njen premijer Fadil Novalić kao i resorni ministar Nermin Džindić. Krivac je i Elektroprivreda BiH kao i tijela koja nadziru njen rad, posebno direktor Admir Andelija. Uskoro ćemo poduzeti konkretne korake da odgovorni budu sankcionisani.“, poručila je Pozder.