Naša stranka

Pozder: Čelni čovjek Ministarstva obrazovanja FBiH to je postao zahvaljujući krivotvorenim dokumentima

Nasiha Pozder

Podsjećamo da je Mirjana Laganin, potpredsjednica Gradskog odbora Naše stranke Mostar, već pozivala na ostavku kako Aldena Kajtaza tako i Semira Šejtanića koji je, unatoč presudi, još uvijek direktor Osnovne škole Mujaga Komadina u Mostaru

Nasiha Pozder, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH, uputila je inicijativu za razrješenje Aldena Kajtaza s pozicije sekretara Ministarstva obrazovanja Federacije BiH, saopćeno je iz Naše stranke.

Povod je krivotvorena dokumentacija o radnom iskustvu na osnovu koje je zaposlen u to Ministarstvo.

Pozder objašnjava:

„Da je Kajtaz nelegalno zaposlen, dokaz je pravomoćna presuda Kantonalnog suda u Mostaru na osnovu koje je Semir Šejtanić, član Gradskog odbora SDA i direktor Osnovne škole ‘Mujaga Komadina’, osuđen na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci zato što je svjesno svojim potpisom ovjerio službenu ispravu kojom je krivotvorio podatke o radnom iskustvu upravo Aldena Kajtaza. Na osnovu te krivotvorene dokumentacije Alden Kajtaz konkurisao je za posao u Ministarstvu gdje danas obnaša funkciju sekretara.

Nakon što je Elvira Dilberović podnijela ostavku na poziciji ministrice obrazovanja, Vlada FBiH je na temelju neustavnog dogovora – političke trgovine, ovlastila Kajtaza ‘za potpisivanja akata Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke’. Inače, dogovorom SDA i HDZ-a, protivno Ustavu FBiH, SDA uz saglasnost svojih koalicijskih partnera drži resore bez ministara na način da državne službenike pretvara u neku vrstu v.d. ministara. Ova rokada je upravo imala za svrhu da Kajtaz postane ‘kvazi-ministar’. Dakle, čelni čovjek obrazovanja u FBiH koje je duboko kompromitovano u najvećoj mjeri zbog krivotvorenih dokumenata, od diploma pa do onih o radnom iskustvu, je i sam na toj poziciji zahvaljujući krivotvorenju. Ako želimo vratiti kredibilitet našem obrazovanju i početi s borbom protiv krivotvorenih dokumenata, moramo krenuti od vrha. Prva stvar mora biti Kajtazova smjena.“

Podsjećamo da je Mirjana Laganin, potpredsjednica Gradskog odbora Naše stranke Mostar, već pozivala na ostavku kako Aldena Kajtaza tako i Semira Šejtanića koji je, unatoč presudi, još uvijek direktor Osnovne škole Mujaga Komadina u Mostaru. Ostavke se nisu desile te će Naša stranka također tražiti od Ministarstva obrazovanja u HNK tražiti Šejtanićevu smjenu, saopćeno je iz Naše stranke.