Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Pozdrav iz Sarajeva 1993”: Izložba radova nastalih slaveći život u ratu (FOTO)

BiH

Plakati grupe TRrio važni za sadašnjost i budućnost

U sarajevskoj Galeriji 11/07/95 danas je otvorena izložba plakata “Pozdrav iz Sarajeva 1993” grupe Trio, koju će Sarajlije i brojni turisti koji dođu u glavni grad BiH moći posjetiti do maja iduće godine.

Riječ je o plakatima koji su nastali 1993. u opkoljenom Sarajevu, a kreirao ih je dizajnerski tim Trio, u kojem su bili Bojan i njegova supruga Dalida Hadžihalilović.

Na otvaranju ove izložbe jedan od autora Bojan Hadžihalilović rekao je da su prije dvadeset godina ovi radovi nastajali kako bi se slavio život u Sarajevu te zbog ljudi koji su im davali snagu.

– Danas je ova izložba tu za one koji se sjećaju, ali i za one koji ne pamte Sarajevo iz ratnog perioda – naveo je Hadžihalilović.

Izložbu su, osim autora, otvorili i historičarka umjetnosti iz Milana Manuela Gandini, načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić i fotograf i osnivač Galerije 11/07/95 Tarik Samarah.

Gandini se ovom prilikom prisjetila 1994. godine, kada joj je prijateljica iz Sarajeva donijela razglednice koje je dizajnirala grupa Trio.

– Rekla mi je pogledaj tamo se stvara umjetnost – kaže Gandini, navodeći da je tada shvatila da se u Sarajevu dešava i umjetnost, umjetnost protiv rata.

Dvadeset godina kasnije, smatra Gandini, ovi plakati su važni za čovječanstvo.

‘Geetings from Sarajevo 1993’ (Pozdrav iz Sarajeva), razglednice i plakati iz ratnog Sarajeva, među najdragocjenijim su umjetničkim djelima koja su nastajala tokom opsade.

Dalida i Bojan Hadžihalilović i Lela Mulabegović-Hatt, nekadašnji studenti Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, činili su dizajnerski tim Trio koji je u drugoj polovici osamdesetih stekao ugled širom tadašnje Jugoslavije.

U opkoljenom Sarajevu, Trio je nastavio sa svojim umjetničkim radom, čega je rezultat bila kapitalna zbirku plakata i razglednica na kojima su bili prikazani redizajnirani simboli pop kulture 20 stoljeća predstavljeni iz brutalne ratne vizure.