Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pozitivne vijesti stižu od delegata Doma naroda FBiH uoči sutrašnje sjednice

BiH

lidija-bradara

Klubovi Bošnjaka, Hrvata, Srba i Klub ostalih u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, prema izjavama njihovih delegata, sutra bi trebali podržati najavljeni dnevni red sjednice.

Za dnevni red sjednice predloženo je 30-ak tačaka, među kojima su nacrti i prijedlozi više zakona, te odluke o kreditnom zaduženju, kao i izvještaji o radu pojedinih institucija.

[pull_quote_right]Slaviša Šućur ne vidi razlog da dnevni red sutrašnje sjednice ne bude usvojen[/pull_quote_right]

Predsjedavajuća ovog doma Lidija Bradara ranije je istakla da je riječ o životnim zakonima i odlukama zbog čije važnosti ne vjeruje u mogućnost ponavljanja scenarija sa sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH od 16. juna.

Smatra da u Domu naroda postoji većina spremna donositi odluke važne za sve narode i građane Federacije BiH, uprkos tome što u Federacije ne postoji parlamentarna većina.

– Mislim da ćemo podržati dnevni red. Dobili smo mandat i nadam se da će svi preuzeti odgovornost, jer nije samo pozicija odgovorna prema građanima – istakao je Feni delegat Kluba hrvatskog naroda Ivo Tadić.

S obzirom na to da se na dnevnom redu nalazi nekoliko izmjena zakona, te izvještaji, poput Izvještaja o radu Agencije za bankarstvo FBiH za 2014. godinu, delegat Kluba srpskog naroda Slaviša Šućur ne vidi razlog da dnevni red sutrašnje sjednice ne bude usvojen.

slavisa sucur

Slaviša Šućur

– O tome smo se složili na Kolegiju, jedino što nije prihvaćeno, a na čemu sam insistirao, je da nas Vlada FBiH informiše o toku pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom i o reformskoj agendi. U tom smislu, zaključeno je da se Vladi uputi inicijativa da to pripremi za neku od narednih sjednica – kazao je za Fenu Šućur.

Također, delegat Kluba bošnjačkog naroda Osman Ćatić za Fenu je izrazio nadu da će Dom naroda usvojiti dnevni red na kojem se nalazi i Prijedlog zakona o privrednim društvima,koji je, po njegovim riječima, veoma bitan za građane Federacije i u postizanju napretka i ispunjavanju zahtjeva vezanih za proces približavanja Evropskoj uniji.

Naime, ako ga usvoji Dom naroda, Federacija bi trebala dobiti novi Zakon o privrednim društvima, jer ga je u formi prijedloga prije godinu dana usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Novi Zakon u potpunosti otklanja pravnu nesigurnost i jača konkurentnost tržišta FBiH, kao i jedinstveni ekonomski prostor u BiH, te kreira istovjetne kriterije za registraciju i početak obavljanja djelatnosti.

Tako će pojednostavljenjem i usklađivanjem zakonskog okvira biti otklonjene postojeće prepreke u postupku upisa društava u Registar, kao i umanjeni troškovi cjelokupnog procesa, vrijeme trajanja postupka i smanjen broj neophodne dokumentacije.

Izmjene zakona o poštanskom prometu FBiH, o čeku, o tržištu vrijednosnih papira, rekao je Feni delegat Kluba ostalih Aner Žuljević, predložene su jer se ti zakoni trebaju usaglasiti sa Zakonom o prekršajima, u smislu kaznenih odredbi.

Aner Žuljević

– Većina tačaka vezana je za kreditna zaduženja, koja se tiču, između ostalog, projekta Električna distribucija BiH – dodao je Žuljević.

Tako će se delegati, između ostalog, izjašnjavati o zaduženju Federacije po Ugovoru o finansiranju između Evropske investicijske banke i BiH za realizaciju Projekta Električna distribucija BiH (2010-0562) – Izgradnja sistema pametnih mjerenja u elektrodistribuciji u iznosu od 15.000.000 eura za JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo.