Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poziv Saveza samostalnih sindikata BiH: 1. maja zadati završni udarac Vladi FBiH

protesti vojnih penizonera (5)
Foto: I. Kralj

Predsjedništvo Glavnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH na današnjoj sjednici, između ostalog, razmatralo je štetnost donošenja predloženih zakona o doprinosima i porezima u FBiH. U zaključku sjednice Predsjedništvo SSS BiH pozvalo je da se ovogodišnji 1. maj, Međunarodni praznik rada, obilježi protestima protiv Vlade FBiH i njenog odnosa prema radnicima.

Prema navodima SSS BiH, prijedlog zakona o štrajku i zakona o mirnom rješavanju sporova predstavljaju završni udarac Vlade Federacije BiH na prava radnika u tom bh. entitetu.

“Njihovim usvajanjem bi se konačno završio projekat koji Vlada FBiH, pod krinkom reformskih procesa, vodi posljednje dvije godine, a koji za cilj ima ukidanje svih radničkih prava, kolektivnih ugovora, sindikata, a samim tim i glasa radnika uopće“, naglašava se u saopštenju SSS BiH.

Navodi se da Predsjedništvo GO SSSBiH osuđuje “podmukli odnos Vlade FBiH prema granskim sindikatima s kojima do sada nisu potpisani kolektivni ugovori, posebno prema sindikatu BH Telecoma i HT Mostara”.

“Daje se puna podrška svim aktivnostima kolega iz ova dva sindikata. Takođe, osuđuje se i kontinuirano nepoštivanje zaključaka ESV FBiH od Vlade FBiH, posebno onih koji su vezani za proširenje Općeg kolektivnog ugovora, te rokove da se ispregovaraju i potpišu svi kolektivni ugovori“, ističu iz SSS BiH.

Naglašava se da je na sjednici Predsjedništvo GO SSSBiH usvojilo zaključak da ovogodišnje obilježavanje 1. maja – Međunarodnog praznika rada bude u znaku protesta zbog maćehinskog odnosa Vlade FBiH prema radnicima u Federaciji BiH, najavljenim donošenjem zakona kojima se i konačno potpuno ukidaju radnička prava, te ne poštuju sindikati kao ravnopravni socijalni partner.