Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Preživjele žrtve genocida

Poziv Schmidtu: Smijenite osuđenog zločinca s pozicije na koju je nedavno imenovan

Ljubomir Borovčanin

Ističu u svom zahtjevu upućenom visokom predstavniku da je Ljubomir Borovčanin osuđen na 17 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja

Udruženje žrtava i svjedoka genocida zahtjeva od visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da smjeni novoimenovanog predsjednika Streljačkog saveza Republike Srpske Ljubomira Borovčanina, presuđenog ratnog zločinca te predsjednika skupštine tog saveza Dušana Stojičića.

Ističu u svom zahtjevu upućenom visokom predstavniku da je Ljubomir Borovčanin osuđen na 17 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja.

Napominju da se u Krivičnom zakonu BiH navodi da se dodjela priznanja, nagrada, spomenica, privilegija ili slično, osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, kažnjava zatvorom od najmanje tri godine.

Podvlače da je i nakon izvještaja visokog predstavnika generalnom sekretaru UN-a, Tužilaštvo BiH odbacilo skoro sve prijave za negiranje genocida i to javno objavilo i tako “gurnulo prst u oko” ne samo žrtvama, nego i samom visokom predstavniku i OHR-u.

-Odbaciti sve prijave i onda javno saopćiti da Tužilaštvo BiH nema stručnog znanja je ismijavanje Vas i cijele međunarodne zajednice koja decenijama ulaže ogroman novac u reformu pravosuđa – ocjena je ovog udruženja.

Poručuju da će žrtve genocida nastaviti upućivati zahtjeve OHR-u, ali i krivične prijave nadležnim tužilaštvima zbog negiranja genocida te da nikada od toga neće odustati.

– Od Vas tražimo smjene negatora i zabranu njihovog političkog i društvenog djelovanja. Ne želimo da prihvatimo i ne želimo da vjerujemo da postoji sprega međunarodne politike i Tužilaštva u BiH, posebno Tužilaštva BiH – navodi se u pismu.

Također, traže da se Ljubomiru Borovčaninu trajno zabrani društveni i politički rad u BiH i da se zabrani rad Streljačkog saveza, saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.