BiH

zajednička izjava

Delegacija EU, ambasade, OSCE i OHR pozvali Mostarce da glasaju

18/12/2020

Zajednička izjava o izborima u Mostaru Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU, Ambasade Velike Britanije, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi - misija u BiH, te Ureda visokog predstavnika

U nedjelju, 20. decembra, građani Mostara će imati priliku da glasaju na prvim lokalnim izborima od 2008. godine.

Pozivamo sve Mostarce da učestvuju u ovom demokratskom procesu, posebno mlade generacije koje možda ranije i nisu imale priliku.

Upućujemo pohvale Centralnoj izbornoj komisiji BiH za organiziranje izbora u Mostaru neposredno nakon što su provedeni Lokalni izbori 2020., u saradnji sa Gradskom izbornom komisijom Mostar, u teškim okolnostima.

Izbori moraju proteći u mirnom okruženju i u skladu sa važećim zakonskim okvirom i međunarodnim standardima. Svima koji učestvuju u ovom procesu, uključujući i nestranačke posmatrače, mora se u potpunosti omogućiti da profesionalno vrše svoje dužnosti u skladu sa postojećim pravilima i procedurama.

Imajući u vidu trenutnu pandemiju covida-19, apelujemo da se ispoštuju odgovarajuće mjera zaštite u procesu glasanja i brojanja glasova, te pozivamo nadležne organe da osiguraju svu potrebnu zaštitnu opremu i osiguraju poštivanje zaštitnih mjera na biralištima kako bi se obezbijedilo sigurno okruženje.

Konačno, pozivamo sve stranke i neovisne kandidate koji budu izabrani u Gradsko vijeće Mostara da što prije provedu rezultate izbora nakon njihove ovjere te izaberu gradonačelnika. Mostarci, koji su toliko dugo čekali da ostvare svoja prava, zaslužuju gradsko vijeće koje će biti u potpunosti posvećeno služenju njihovim interesima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.