Ko će s kim nakon izbora

Poznati mandati u Skupštini Kantona Sarajevo – hoće li baš sve ostati isto?

skupstina ks

Trojka ostaje Trojka i imat će 18, a izgledno uz druge partnere i više ruku pri glasanju. Kažu da ne zatvaraju svoja vrata nikome, osim SDA. Stranka za BiH ne isključuje ni tu opciju, ali kažu da je ne preferiraju

Već su vidljivi obrisi budućih sastava parlamenata, ali i posebno zanimljivih kantonalnih skupština. Kako pokazuju posljednji, ali još nepotvrđeni podaci Centralne izborne komisije BiH, situacija u Skupštini Kantona Sarajevo skoro je pa sasvim jasna, javlja Federalna televizija. Aktuelna Trojka mogla bi ostati vlast u ovom kantonu. No, pitanje koje je sada aktuelizirano je – hoće li baš sve ostati isto? Bar u raspodjeli pozicija u Vladi. A svima je najvažnije mjesto premijera. Ono koje trenutno ima Naša stranka,

Nekoliko dana od izbora i bez potpunih rezultata, već je otprilike poznato ko će činiti Skupštinu Kantona Sarajevo. Na obrađenih 85,13% biračkih mjesta, 8 stranaka prešlo je izborni prag. U vodstvu su NiP i SDA, koji se nadaju da će imati 7 ili čak 8 mandata. Za njima su u Skupštini SDP sa 6, Stranka za BiH i Naša stranka sa 5 ili mogućih 6 mandata te DF sa 3 mandata, Za nove generacije 2 te NES. SBB trenutno bez cenzusa. Naravno, nastavljena je i davno započeta priča ko će s kim u koaliciju. Trojka ostaje Trojka i imat će 18, a izgledno uz druge partnere i više ruku pri glasanju. Kažu da ne zatvaraju svoja vrata nikome, osim SDA. Stranka za BiH ne isključuje ni tu opciju, ali kažu da je ne preferiraju.

“Tu su naravno i stranke koje su podržale Denisa Bećirovića, NES koji je s nama formalno potpisao njegovu kandidaturu kao četvrta stranka i ovih ostalih 7. Stekli su se uslovi da u svim kantonima i na nivou Federacije i države okupimo koaliciju, koja se i okupila prije izbora i jasno poslala poruku da ne želi niko sa Strankom demokratske akcije. Za koaliciju nisu zatvorena vrata Stranci za BiH”, kazao je predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.

“Naša preferencija sigurno nije SDA. Mislim da je normalno da se sa svima razgovara, to je stranka koja je osvojila možda i najviše mandata u KS-a, ali mi apsolutno ne preferiramo”, kazao je predsjednik SBiH Semir Efendić.

Dakle, na zvaničnu potvrdu koalicione saradnje još će se čekati, jer se još čeka i na zvanično prebrojavanje glasova. Ali, nagađanja u vezi onoga što žele svi, uveliko je počelo. A to je stolica premijera Kantona Sarajevo. Imena kojima se trenutno barata su aktuelni premijer i predsjednik Naše stranke Edin Forto, ministar saobraćaja Adnan Šteta, inače kadar SDP-a. Tu pretendentima nije kraj, u igri je i NiP koji bi mogao biti predvodnik sarajevske Trojke, s obzirom na to da imaju najveći broj glasova. Ali u trku bi, ukoliko pristanu na koalicije, mogao ući i aktuelni načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, koji je pojedinačno za sada osvojio više od 16 hiljada glasova, a njegova stranka više od 21 hiljadu. Aktuelni premijer nije želio komentirati borbu koja će se sigurno voditi za ovu stolicu, dok izborni rezultati ne budu gotovi, a iz SDP-a i Stranke za BiH ove opcije ne isključuju, no jasno je da još nema dogovora. Neki su se ipak usudili, ako ništa, iznijeti vlastito viđenje.

“Mislim da je Adnan Šteta sjajan posao odradio kao ministar saobraćaja, može da bude sjajan i premijer kao što je sjajan ministar, ali mislim da ima jedan posao koji treba da završi pa tek onda možda da pričamo o tome”, kazao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

“Svakako da bih znao bolje od ovih koji su to do sad radili, mnogo je tih problema, a imate i rezultat Naše stranke čiji premijer Forto je do sada radio. Oni su, čini mi se, prošli lošije nego Stranka za BiH koja do sad nije imala ništa. I to nešto govori, ali ne bih ja ni na koji način da se stekne dojam da mi nešto za tim tragamo, da mi hoćemo”, istakao je Efendić.

“Ne znači ni to, ni da će biti Šteta ni da će biti Narod i pravda. Mi ćemo posložiti stvari na način kako smo prije radili, definisanje prioriteta, a na kraju ćemo o imenima”, naveo je Konaković.

Nije zanemariva ni pozicija SDA jer se po broju glasova nalaze za petama NiP-u. Novinari FTV-a su ih pitali za potencijalne koalicione partnere i da li pretenduju eventualno i na poziciju premijera. Kratko su samo kazali da ni o kakvim imenima još nisu razgovarali. Ali da hoće čim rezultati izbora budu i konačni.